India a mesés tájak, az egzotikus ízek, a gyönyörű épületek és a vendégszerető emberek országa. És még ennél sokkal több, telis-tele érdekességgel:

Mikor írtak Indiában értekezést arról, hogy a Föld a Nap körül kering?

Árjabhata, a VI. századi (közel 1000 évvel Kopernikusz előtt) indiai matematikus és csillagász kifejtette, hogy a bolygók gömbök, amelyek elliptikus pályán keringenek a Nap körül, és a Nap visszavert fényétől fénylenek. A Föld egyenlítői kerületét 0.2% pontossággal számította ki. A csillagidő szerinti év hosszát kb. 3 percnyi tévedéssel számította ki, a csillagidő szerinti nap hosszát pedig kevesebb, mint egy századmásodpercnyi pontossággal. Számos matematikai eredmény is kötődik nevéhez; többek között 4 tizedesjegyig pontosan számította ki a pi értékét.

Hányadik helyen áll a hindí a legelterjedtebb nyelvek rangsorában?

Az első  kínai mandarin a világ legbeszéltebb nyelve, 1,051 milliárdan beszélik

másodika az arab, amit 422 millió ember használ, ebből kb. 280 millió anyanyelvként.

A harmadika a hindi! Legalább 366 millió ember beszéli India hivatalos nyelvét, de egyes becslések szerint ez a szám akár 600 millió is lehet! A hindi amúgy a szanszkrit nyelvből származik, ami nagyon bennfentesen hangzik, és olyan képzetet kelt, mintha tudnám, hogy mi az, pedig nem tudom 🙂

negyedik helyen végre az a fránya angol végzett, melyet kb. 341-446 millió ember beszél anyanyelvként,

Ötödik helyen jön a spanyol. 322 millió ember beszéli anyanyelven – ezzel alig marad el az angoltól

hatodik ismételten egy indiai nyelv a bengáli, amelyet 207 millióan beszélnek.

Milyen hosszú a világ leghosszabb szárija?

388,9 méter (általában 4-5 méter hosszú, 90-120 centiméter széles szövetdarab. A különlegesebb szárik hossza a 8 métert is gyakran eléri.)

Hol található Kőrösi Csoma Sándor sírja?

Kőrösi Csoma Sándor utolsó munkás éveit Kalkuttában töltötte – új nevén Kolkatában, a mai Nyugat-Bengál állam fővárosában. Innen indult utolsó útjára Tibet felé, ám útközben súlyosan megbetegedett maláriában. Utolsó napjait a teájáról híres Dardzsilingben (Darjeeling; szintén Nyugat-Bengál államhoz tartozik) töltötte, és itt érte a halál 1842. április 11-én. Sírja Darjeeling egyik keresztény temetőjében található.

Mit jelent a Buddha név?

Annak a személynek, akit mi jobbára Buddha néven ismerünk, a valódi neve Gautama Sziddhártha (avagy páli nyelven Gótama Sziddhattha) volt. A Buddha titulus azt jelenti: felébredett; olyan személy, aki felébredt vagy ráébredt valamire. Éppúgy ráruházott név ez, mint Jézus esetében a Krisztus. A maga korában egyébként leggyakrabban a Bhagavat, “magasztos” titulussal illették, de nevezték még úgy is, hogy Dzsina, “győztes” – ez utóbbi név azonban később már csak Buddha kortársára, Vardhamána Mahávírára, a ma dzsainizmus néven ismert vallás alapítójára utalt.

Mit jelent eredetileg az, hogy khaki?

A hindí khákí – azaz homok-, por- vagy sárszínű – szóból vették át az angolok ezt a színmegjelölést, és került hozzánk “keki” kiejtéssel. A szót az angolok eredetileg csak a terepszínű katonai ruhára használták.

Mit jelent a pizsama?

A pizsama szót az angolok hozták ki a világba Indiából, ahol ma is népszerű viselet a pájdzsámá – amely perzsául annyit tesz: „a láb ruhája”. Ezt a bő és lenge férfinadrágot általában a kurtá nevű hosszú inggel hordják.

Mennyi idő az egy helyben ülés világrekordja?

Az egy helyben ülés világrekordját természetesen egy indiai szádhu tartja. A Masztrám Bápú nevű szent ember 1960-tól 1982-ig ült egy falu szélén.

Mi is az a fakír tulajdonképpen?

Fakírnak – a “szegény” jelentésű arab faqír szóból – eredetileg a szúfí szenteket nevezik. A szúfí az iszlám vallásnak az az irányzata, amely az istenség iránti rajongó szeretetet minden szabály fölé helyezi. Indiában a szót a különféle csodás képességekkel megáldott szent emberen kívül egyszerűen “koldus” értelemben is használják.

Izgalmasnak találtad a cikket? Akkor ne felejtsd el megosztani!

(Forrás: gabikamenniindia.blogspot.hu)