A nő valódi ékszere

Az indiai festményeken, az esküvői szertartásokon vagy ünnepeken készült képeken legelőször a csillogó karkötők, smaragddal, rubinnal és zafírral kirakott arany nyakékek és fülbevalók, hajdíszek ejtik rabul a tekintetünket. Ha azonban megfigyeljük a nőt, aki viseli ezeket, azonnal észrevesszük, hogy nem az ékszerek teszik őt széppé. Más oldaláról kell megközelítenünk a szépségét: valódi ékszere a gyönyörű, egészségesen csillogó bőre, ami a drágakövek fényét is megsokszorozza.

Régi igazság, hogy a valódi szépség természetesen belülről, a lélekből fakad, a lélek egészsége azonban hatalmas mértékben kihat a külsőre, így a bőrre is. Ez testünk legnagyobb szerve, körülöleli és védi izmainkat és belső szerveinket minden környezeti hatástól. Sok esetben azonban nem ismerjük fel a fontosságát, és nem vigyázunk rá eléggé, vagy nem tudjuk, hogyan vigyázhatunk rá.

Néhány olvasó talán felteszi magában a kérdést: „Hogyan lehetséges az, hogy az összes indiai hölgy bőre olyan makulátlanul szép, legyen akár gazdag, akár szegény? A kisebb településeken talán még víz sincs, nem is beszélve arról, hogy ott valószínűleg a csúcsminőségű bőrápolási termékek sem elérhetőek… Mit tudhatnak azok az asszonyok, amit mi nem?” Az indiai lányok és asszonyok arcukon szelíd és alázatos mosollyal mesélnék el válaszként az Ájurvédában (az ősi indiai gyógyászat „szentírásában”) található teljesen természetes recepteket, melyeket édesanyjuktól tanultak. Számtalan praktika száll anyáról leányra ebben a misztikus, keleti országban. Az Indiáról készült útifilmekben és fényképeken látható száriba öltözött asszonyok bőre arról tanúskodik, hogy sikerrel alkalmazzák a szépség megőrzésének bölcsességét kis kunyhóikban, a rizsföldeken, a Himalája lankáin.

Egyszerű – és nem utolsósorban: megfizethető – titkaikat ma már mi, nyugati nők is kipróbálhatjuk. Miben rejlik a bölcsességük? Egészen hétköznapi dolgokban, melyek már nemcsak számukra könnyen elérhetőek, hiszen itthon is beszerezhetőek: rózsavíz, kurkuma, szantál, ním, sáfrány, henna, tiszta illóolajok.

India napcsókolta, csillogóan barna bőrű hölgyeinek egyik legalapvetőbb praktikája az olajokkal kevert kurkuma paszta, amivel arcukat kezelik. Ennek a közkedvelt gyógy- és fűszernövénynek vértisztító, vérkeringésjavító és gyulladáscsökkentő hatása van, és a sebek gyógyulását is megkönnyíti. Fehérebb bőrű, nyugati társaiknak, nekünk, különösen ajánlatos a kurkumát tartalmazó krémek használata, hiszen világos bőrünknek kellemes árnyalatot is kölcsönöz e markáns színű gyógynövény. Ilyen készítményhez – valamint az összes alább ajánlott alapanyaghoz is – hozzájuthatunk a keleti, indiai boltokban.

Számtalan olyan hatóanyag van még, amit itt felsorolhatnánk. Érdemes elkezdeni az illóolajok és a gyógynövények világában való kalandozást, hiszen e csodaszerek valóban hatékony, természetes, vegyszermentes és környezetkímélő segítséget kínálnak. Vannak még olyan népek, akik nem felejtették el használatuk tudományát – próbáljunk meg mi is közéjük tartozni! Megéri, hisz nem biztos, hogy a drága, jól csengő névvel ellátott tégelyekben rejlő krémek valódi gyógyírt rejtenek… Azt pedig ne feledjük el, hogy bőrünk ráncai is értünk vannak. A szép élet után szépen öregszik meg az ember, egy boldog és bölcs idős arc pedig szívet melengető látvány.

Sörös Ágnes

***

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI A TÖBBI TRÜKKÖT IS:

• Tonik helyett vattakorongra öntött rózsavizet használhatunk, mely remekül letisztítja a szennyeződéseket az arcról, és puhává, rózsássá varázsolja azt.

• A henna nemcsak színezi, hanem puhítja, fényesíti és táplálja a hajat, sőt, még a korpa ellen is hatásos, de kapható már egy színtelen „rokona” is, amely a henna összes többi hatásával bír, de nem színezi a hajat.

• A sáfránytartalmú krémek (vagy a sáfrányból készült tea) kellemes fényt ad a hajnak, s megelőzi a bőr ráncosodását és a serdülőkori pattanásokat.

• A ním erős méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatással bír, hatékony segítség arc-, haj- és szájápolásban is.

• A szantál – jellegzetes, felejthetetlen illata mellett – antibakteriális és hidratáló hatású, kiváló gyógyír az aknés bőrre, valamint nyugtat is.

Oszd meg másokkal is