A női kör

„Körben áll egy kislányka” – mondogatják az oviban a gyerekek, és nem is állhat nagyon máshol és máshogyan a kislányka, hiszen a kör maga a nő, a nőiség szimbóluma, a teljesség, a beteljesülés, a tökéletesség, a maga kerek, gömbölyű formájával és puhaságával, ahogy gyengéden körüléri önmagát. A kör önmagában is jelentős, fontos, mint alakzat, mint forma, és mint szimbólum egyaránt, valamint mint társas együttléti forma, azaz, mint női kör.

Elevenítsük most fel a régmúlt kor eltűnt és letűnt, ugyanakkor visszakívánkozó társasági eseményeit és színhelyeit: a fonót, a csipkeverőt, a hatalmas kemencét, azokat a tevékenységeket, amikor és ahol a nők együtt voltak, összegyűltek, járt a kezük-lábuk mellett bizony a szájuk is. És milyen bölcs dolog is ez! Nem voltak kérdések, kételyek. Minden leány, nő és asszony tudta a dolgát, szerepét, feladatát, értette a jelenét és várta a jövőjét, hogy új szerepköreiben is kiteljesedhessen. Mivel beszéltek egymással a nők, nem volt titok, már a leány is tudta, milyen az asszonysors – nem érte meglepetés.

Most hallgatunk. Vagy, ami még rosszabb, az interneten keresgélünk a minket érdeklő kulcsszavakra. És ami a legveszélyesebb, hogy olyan információkkal töltekezünk, érünk leányból nővé, amiknek nem ismerjük az eredetét, a valóság- és igazságtartalmáról nem is beszélve. A probléma valós: problémáink vannak a nőiség, a női szerepek, a női működés megéléseiben. Nemigen a külső jegyeiben – ez viszonylag könnyen orvosolható, hanem belső megélésben, mi több elfogadásban. Anaya női jóga oktatóként igen gyakran hallom azt, hogy „baj van a nőiségemmel”; „szeretnék dolgozni a női oldalammal”; „úgy érzem, túlságosan sok bennem a férfi energia”. Ezért merem kijelenteni, hogy probléma van. Ha egy nő úgy érzi, hogy nem elég nőies, túlteng benne a férfias energia, akkor bizony nem találja a helyét. Se a saját bőrén belül, se a párkapcsolatában nem tud tartósan és elégedetten benne lenni; egy hely lehet csak, ahol sikerek érik, ez pedig a munkahelye, ahol megkockáztatom, vezető, menedzser, vagy erősen férfias jelleget, irányító szerepet képvisel. Miért érzi rosszul magát előbb-utóbb ilyen helyzetben a nő? Mert csalódik. Kezdi azt hinni, hogy vele van a baj, mert nem létezik a szőke herceg, aki mellett igazi nőnek érezheti magát. Összeomlik az álma, lehullnak az illúziók.

De nincs semmi gond, rendben van az, ha épp nem találod a helyed és szerepedet, ne bántsd tovább emiatt magad! Hogyan is találnád azt, ami már édesanyád korában se volt meg? Ha ő se tapasztalta, tudta, hogyan adhatta volna tovább neked mindazt az asszonyi bölcsességet, amit még az ő édesanyja, a te nagymamád se biztos, hogy megtapasztalt? Bizony, itt nemzedékek sora, generációk láncolata áll a háttérben. Azt a mintát követjük, amit mi is kaptunk. És ez a minta már sajnos igen messze áll a forrástól.

Hol vannak már azok a bizonyos fonók, női körök, ahol hangos volt a környék a női csevejtől, kacagástól és sírástól? Ez még rendben volt! Hiszen a nő, mint a hold, sohasem egyforma, sohasem ugyanaz. Folyamatos változás jellemzi. Ezt a folyamatot lekövetnünk egy olyan világban, ahol mindennap azonos és maximális teljesítményt várnak tőlünk, eltér a női rendtől, így egy idő után rendetlenségbe kerülünk. Ezért jönnek a bajok, testileg, lelkileg egyaránt. Ha a kört egy négyzetbe szeretnéd beletuszkolni, nem fog menni, tökéletesen soha nem fog illeszkedni a kör a négyzethez. A kör kör marad, még ha néha négyzetnek is érzi, vagy kell éreznie magát.

Hogy visszanyerjük a kissé kiegyenesített és néhol derékszöget mutató, de amúgy kör formánkat, álljunk körbe! Keressünk egy női kört, ahol a valódi női értékek jelennek meg. Ahol eltérő generációk tapasztalataiból tanulhatunk, ahol bölcs szót lehet hallani pletyka helyett, ahol az igaz hallatszik a gaz helyett. Valódi női értékek, amitől valójában nő a nő. Olyan ismeretátadás és megtapasztalás, ami által megérti és elfogadja ki-ki önmagát. Hiszen hogyan lenne egy nő befogadó, ha még önmagát sem képes el-, és befogadni? Hogyan lenne egy nő megértő, ha még önmagát, a női folyamatait sem érti? Hogyan legyen egy nő türelmes és odaadó, ha önmagával szemben sem az?

Működik már néhány, a múlt valódi értékein alapuló, a szakrális rendhez igazodó női kör, ahol megnyugvást, elfogadást tapasztalhatsz, és olyan fokú női önismeretre tehetsz szert, amely segít visszatalálni a rendbe, a középpontodba, a nőiséged eredendőjébe.
Szívből kívánom, hogy rendben legyél!


Ölvedi Réka
www.remekest.hu
www.facebook.hu/RemekEstAnaya

Az általam vezetett szakrális női kör, a „Remek Napok Ünnep” havonta tart találkozót Budapesten és Érden. Mind a két körhöz lehet csatlakozni, előzetes bejelentkezés alapján. Bővebb információ az elérhetőségeimen található.

Oszd meg másokkal is