A reggelek jelentősége Ébredj Vaszatival

A reggeli ébredést követő néhány óra erőteljes hatással van az egész napunkra. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit csinálunk, mit látunk, milyen élmények, milyen energiák érnek bennünket az ébredést követően.

Emlékszel még erre a híres Bikini dalra?

“Hogyha filmen látom
olyan szép a reggel,
de szemben a tűzfalon
nem háborog a tenger.”

Évtizedekkel ezelőtt sokat dúdolgattuk, de vajon elgondolkodtunk azon, milyen sokat jelent számunkra a reggel? Mennyire fontos, hogy az ébredésünk után első percekben milyen tapasztalataink vannak? Mit látunk az ablakon kitekintve? Látjuk-e a felkelő Napot? (A háborgó tenger nem létszükséglet…)

Mivel a hálószoba ideális helye a délnyugat, a nyugat vagy a dél, a Vaszati szerint nem ideális, ha kora reggel már az ágyban a Nap üdvözöl bennünket. Az viszont nagyon fontos, hogy a hálószobából kilépve egy másik helyiség ablakán kitekintve lehetőségünk legyen megpillantani a felkelő Napot.

Nagyon jó, ha keleten van a nappalink, az előszobánk (vagyis a főbejárat), egy szép nagy terasz, vagy akár a dolgozószoba. A Vaszati szerint a fürdőszoba is kedvező keleten, de csak akkor, ha nincs benne a vécé és persze szép nagy ablaka van.

Ahhoz, hogy a kora reggeli napfény bejusson a házunkba, nagy ablakokra van szükségünk, nem csak keleten, hanem északkeleten, sőt akár délkeleten is – a délkelet keletre néző falán. Ha a konyha délkeletre kerül – ahol egyébként a legjobb helye van – és az ablaka kelet felé néz, akkor egészen biztos, hogy jó hangulatban készítjük a reggelit és szivesen szánunk arra időt, hogy nyugodtan el is fogyasszuk azt. Arról nem is beszélve, mennyire kellemes a keleti teraszon, a reggeli napsütésben reggelizni!

Ha otthonod keleti része kellőképpen nyitott és ablakos, akkor nagyon jól tudod, hogy miről beszélek! Ha pedig zárt a kelet, akkor most biztosan egyetértően bólogatsz, hogy bizony, milyen jó is lenne látni reggelente a felkelő Napot…

Egy keleten levő erkély vagy terasz értéke felbecsülhetetlen

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy be tud reggel sütni a Nap a házba, akkor mindenképpen javaslom, hogy kezdd a napot a szabadban! Én például alig várom reggelente, hogy kimenjek a kertbe, és megnézzem, mi minden változott előző este óta. (Találok is mindig valamit!) A főbejáratunk pont keleten van és mivel üveges a bejárati ajtó, reggelente az előszoba is napfényben fürdik, ami még inkább fokozza a vágyat, hogy kimenjek.

Ha nálad nem ez a helyzet, akkor is menj ki az udvarra. Ha a szomszéd háza beárnyékolja, akkor lépj ki az utcára. Egészen addig sétálj, amíg meg nem pillantod a Napot. Most biztosan arra gondolsz, hogy ez nagyon romantikusan hangzik, de nem igazán tűnik praktikusnak: kinek van erre ideje?

Bizony, neked is lehet erre időd, ha egy kicsivel hamarabb kelsz reggel (ehhez talán hamarabb is kell előző este lefeküdni). Biztos találkoztál már te is olyan tipplistával, ahol sikeres emberek mondják el, hogyan indítják a reggelüket. A legtöbbjük – ha nem mindenki – korán kel és a reggelt nem a “szokásos” rohanással, kapkodással tölti, nem azon jár az esze, hogy “jajj csak el ne késsek, le ne maradjak a buszról, vonatról”, hanem a koránkelés miatt jut ideje arra, hogy összeszedje a gondolatait, meditáljon, sétáljon, fussson egyet a parkban, stb. Függetlenül attól, hogy nyitott náluk a kelet vagy sem. (A nagyon sikeres embereknél általában nyitott a kelet.)

A Rāmacandra yantra is sokat segít, ha zárt a kelet, de azért
önmagában nem elegendő!

A Vaszati hibák – mint pl. egy zárt kelet – egész biztos, hogy nehezítik az életünket, a mindennapjainkat. Ha teljesen zárt a kelet, akkor talán nincs is kedvünk kilépni a házunk ajtaján, nemhogy még futni vagy sétálni indulni. Ahhoz azonban, hogy egy kicsit is jobb életet éljünk – azon túl, hogy kiteszünk keletre egy Rāmacandra yantrát –, bizony áldozatot kell hoznunk. És ez az áldozat talán pontosan az lesz, hogy kimarad valamelyik esti sorozat, helyette hamarabb lefekszünk, hogy aztán másnap hamarabb felkelhessünk és megmerítkezhessünk a kora reggel csodálatos energiáiban.

Amikor jó idő van, és nyitott ablaknál lehet aludni, már pirkadat előtt lehet hallani, ahogy a madarak énekelni kezdenek. Minél korábban kelsz, annál szebb koncertben lehet részed!

Nos tehát, akár jók otthonunk energiái, akár nem, akár besüt reggel a Nap, akár nem, érdemes kicsit korábban kelni, mint eddig és kihasználni a reggelek különlegesen tiszta energiáit. A védikus tudományok szerint a kora reggeli, hajnali órák a jóság minőségébe tartoznak. Ez az időszak az, ami leginkább alkalmas arra, hogy lelkileg feltöltődjünk, hogy nyugodtan indítsuk a napot.

Délelőttől egészen késő délutánig a szenvedély kötőereje irányítja a tetteinket. Ilyenkor vagyunk a legtevékenyebbek, ilyenkor van a munkaidőnk. Ha valaki későn kel, akkor ebbe a pörgős időszakba ébred bele, kimarad a napjából a jóság minősége, emiatt az élete kevésbé nyugodt, gyakran stresszes lehet. Az esti órák a tudatlanság minőségébe tartoznak, ez a pihenés, elcsendesedés időszaka.

És még egy érv a reggel mellett. Testünknek szüksége van elegendő D-vitaminra, amihez napfényre van szükség. Igen ám, de a déli, kora délutáni napfény már tele van káros sugarakkal is. Ilyenkor a Nap (főleg nyáron) azon túl, hogy éget, már több energiát von el tőlünk, mint amennyit ad…

Nemrégiben megkérdezte tőlem valaki, hogy ha mindenképpen választani kell aközött, hogy az észak legyen nyitott vagy a kelet (vagy az egyik, vagy a másik), akkor melyiket választanám. Természetesen az lenne a jó, ha mindkettő nyitott lenne, mert úgy lennének egyensúlyban a beáramló organikus és szoláris életenergiák, de ha csak az egyik lehet nyitott, akkor az legyen inkább a kelet. Mert onnan napfény is érkezik, ráadásul a reggeli napfény, ami tele van éltető energiákkal és akarva, akaratlan is mosolyt csal reggelente az arcunkra…

Neked hogy indul a napod? Ki tudod használni a reggeli pozitív energiákat? A jóság minőségét? A reggeli napsütés éltető erejét?

Egy fontos dolgot jegyezz meg: Friss és pozitív energiák nem csak napos időben érkeznek kelet felől, hanem borús, esős időben is. Nem csak a reggeli napsütés miatt fontos tehát, hogy nyitott legyen otthonunk keleti része, hanem a beáramló szoláris életenergiák miatt is, amelyek ugye keletről nyugatra tartanak.

Manhertz Edit

vaszati tanácsadó

vaszati.hu

Oszd meg másokkal is