A sokoldalú, bíborszínű gyógyító

A cékla nemcsak a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában játszik fontos szerepet. Magas kálium, magnézium és vitamintartalma (B6 és C) ennél is több egészségügyi előnyt jelent a céklafogyasztók számára.

A cékla hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz, és erős antioxidánsként is működik.

Csökkenti a vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát

Kutatások kimutatták, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást és a stroke vagy a szívroham kialakulásának kockázatát. A cékla ugyanis magas nitrogén-monoxid tartalmának köszönhetően kitágítja a vérereket. Naponta 250 milliliter céklalé vagy 1-2 főtt cékla (kb. 10 dkg) elfogyasztása csökkenti a vérnyomást és a magas vérnyomáshoz kapcsolódó szövődmények kialakulását.

Tele van antioxidánsokkal

Ezek az antioxidánsok segítenek megfékezni az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát.

Nagy mennyiségben tartalmaz folsavakat

A cékla folsav tartalma nagyban hozzájárul szöveteink egészséges növekedéséhez. A folsav fontos szerepet játszik továbbá a magzat gerincvelőjének kialakulásában, és segít megelőzni bizonyos gerincvelő rendellenességeket is. A cékla vastartalmának köszönhetően segít leküzdeni a kismamák fáradtságérzetét.

Csökkenti a csontritkulás kockázatát

A cékla szilícium-dioxidot tartalmaz, mely segíti a kalcium felszívódását, ez hozzájárul az izomrendszer egészségének fenntartásához és a csontritkulás megelőzéséhez.

A cékla ezeken kívül csökkenti a koleszterinszintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység, és elűzi a fáradtságot is

Mindegy hogyan, de fogyaszd!

Hiszen nagyon egészséges, és elkészítésének számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!

Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept

Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.

Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.

Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt saláta

Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.

Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót, önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal önts fel a levet.

A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatod.

(Forrás: ceklale.hu)

Hasznosnak találtad a cikket? Akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Oszd meg másokkal is