A teafilter, ami megmentett egy házasságot

Elmesélnék neked ma egy tanulságos történetet…

Adott egy 34 éves, házas pasi, aki nagyon szereti a feleségét, mégis megőrjíti a nő, már a válást fontolgatja. Beszélgettünk sok mindenről, úgy érezte, hogy ő megtesz mindent, de a felesége semmit nem értékel, amint hazaérnek a munkából, nekiesik a nő, és mindenfélét a fejéhez vág. A beszélgetés során kiderült, hogy az asszony állandóan azon akad ki, hogy a teafiltert a férfi reggel a mosogató szélére teszi, ahelyett, hogy kidobná a kukába. Így, mikor hazaérnek este, az odaszáradt teafilteren a nő úgy felbőszül, hogy napról napra ugyanaz a cirkusz játszódik le: “Te még ennyit sem tudsz megtenni értem! Hát ennyit sem érek, hogy kidobd azt a k… teafiltert?” “Nem figyelsz soha rám!” Hasonló vitaindító mondatok hangoztak el minden este.

Kérdeztem a férjet, hogy miért nem dobja ki azt a teafiltert. Elmesélte, hogy reggelente nagyon feszült, koncentrált a munkahelyi stressz miatt, és annyira elfelejti ezeket a dolgokat, hogy gyakran arra sem emlékszik, hogy egyáltalán ivott-e teát. Máshol jár már gondolatban, a rutinjait végzi, de mint egy robot. A felesége figyelemre vágyott, ő pedig már reggel korán egy robothoz hasonló életet futtatott. Mindig ugyanaz a rutin, nem kell rá odafigyelni, gondolatban teljesen máshol járt.

Először arra kértem, hogy mindössze annyit tegyen meg, hogy kidobja a teafiltert. Meglepődött, hogy ez a feladata, de az első nap este már küldött rám egy üzenetet, hogy döbbenetes, ami történt. Hazaértek, és a szokásos vita helyett a felesége ujjongott a boldogságtól, hogy nincs teafilter a pulton. Már alig várta, hogy újra jöhessen hozzám, és tovább haladjunk.

Ez az apróság, hogy kidobta a filtert, benne is, és a feleségében is megváltoztatott annyi mindent. A sikerélménytől és a szeretettől, amit a feleségétől kapott, úgy fellelkesült, hogy elkezdte keresni a lehetőségeket, ahol a párja kedvében járhat, megtehet neki apró dolgokat. Ez a feleségének nagyon jól esett, mivel az ő szeretetnyelve a szívességek volt, így értékelte nagyon a férje cselekedeteit, aki pedig pont azért lett boldog, mert végre elismerték, amire vágyott, és értékelték.

Soha ne becsüld le, hogy apró változtatások mekkora hatással lehetnek az életedre, vagy akár a máséra! Ha változtatsz, annak mindig lesz következménye!

Sokszor kapom azt a kérdést, hogy miért változtasson, ha a másik úgysem fog, marad, amilyen. Ilyen nincs. Valami mindenképpen történik. Előbb-utóbb észreveszi a másik fél a változást, és ő is változik, ha nem is tudatosan, akkor tudattalanul. Látható a fenti példában, hogy akár azonnal megváltozhatnak a dolgok. Ha te változol, nem marad a környezeted sem változatlan.

Ne azért változz, hogy őket megváltoztasd, mert ez egy csapda, nem fogsz jól kijönni belőle. Azért változz, hogy neked jobb legyen! 

Te melyiket választod?

A) Úgy döntesz: “én ilyen vagyok, úgysem tudok megváltozni”, és minden marad a régiben. A céljaid felé, ha haladsz is, a sikert megtorpedózod “önsorsrombolásként”.

B) Odafigyelsz a rutinjaidra, szokásaidra, és új szokásokat vezetsz be az életedbe, olyanokat, amik támogatják, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél.

Tudom, most jön az a kérdés: „Jó, én a B-t választom, de nem tudom, hogyan csináljam.”

Ha neked is ez a válaszod, akkor tudok segíteni. A pozitív pszichológián alapuló coaching szemléletmód, amit képviselek, és amit tanítok, nagyon sok életet változtatott már meg pozitív irányba. A coach képzésen résztvevők nem csak tudásban gazdagodnak, hanem a coaching szemléletmódjával is, ami segít, hogy a problémafókuszból átkapcsoljunk megoldás fókuszba. Ha pedig ez készség szintté fejlődik, onnantól már nincs megállás, rengeteg tehertől megszabadulsz, és a nehézségek úgy fogod érezni, hogy szinte elkerülnek a jövőben. (Valójában nem kerülnek el, csak máshogy fogod látni és kezelni őket, ezért nem fognak elhatalmasodni rajtad.)

A te kezedben a döntés! Ha rugalmasan és a saját tempódban szeretnél tanulni, válaszd a 24 részes online képzésemet!

Polgár Lili

Oszd meg másokkal is