Hozzávalók (2 személyre):
5 kis, zsenge karalábé
5 evőkanál zabpehely
2 evőkanál tejföl
1 csokor friss kapor (vagy 1 teáskanál szárított)
csipet só
1 guriga füstölt parenyica (kb. 20 dkg)
Meghámozzuk, majd vízszintesen kettévágjuk a karalábékat, és feltesszük főni annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd kis lángon roppanós-puhára főzzük (ellenőrzése: éppen járja a beleszúrt villa). Hideg vízbe szedve lehűtjük, majd kivájjuk a belsejüket és egyenesre vágjuk az aljukat. A leeső darabkákat visszatesszük a forró főzővízbe, és teljesen puhára főzzük. Leöntjük róla a nagyja lét (meg lehet inni vagy más ételhez fölhasználhatjuk alapléként), és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet meg a tejfölt; sóval és apróra vágott kaporral ízesítjük. Ezzel a masszával megtöltjük a kivájt karalábédarabokat, majd a letekert sajtból vágott csigát teszünk a tetejükre. 200 fokra melegített sütőben rájuk pirítjuk a sajtot.
A karalábék apró leveleivel díszítve tálaljuk.
Bíró Edit Dulmina / www.dulmina.blogspot.hu