A változás virágai

Semmi sem biztos, csak a változás. Változik a természet körülöttünk, a testünk és a jellemünk. A változás izgalmas és egyben nehéz is. Legtöbben nehezen változtatnak, mert félnek az új és ismeretlen területtől. Mi lesz, ha nem sikerül? Mi van, ha kiderül, hogy nem is olyan, mint amilyennek gondoltam?

Sokszor jobb, ha megtesszük önszántunkból az első lépéseket a változáshoz, mielőtt nehezebb lesz. Van, aki kalandor és mindig keresi az új kihívásokat. Ők nem félnek, mert van önbizalmuk és hitük. Tudják, hogy ha nem sikerül, akkor is elmondhatják, hogy legalább megpróbálták. Aztán vannak olyanok is, akik akkor sem változtatnak, amikor már nincs más lehetőség. Ezek az emberek makacsok és rettenetesen félnek, hogy csúfos kudarcot vallanak és akkor jaj mi lesz?!

Néha mennünk kell magunktól, néha löknek, de ami biztos: nem lehet egy helyben állni sokáig. Változni szükséges, amikor a helyzet megkívánja. Lehet, hogy nincs kedvünk és félünk is, de el kell hinnünk, hogy sok jó dolgot tartogat az ismeretlen, épp ezért a nehézségeket érdemes legyőzni.

A jellemünk változtatása talán a legnehezebb, hiszen ezt nem foghatjuk senkire, nincs kibúvó, vétkes. Csak kizárólag magunk tehetünk róla és nekünk is kell megoldani. Ebben az egyben senki sem tud segíteni. Inspirálni lehet, de a tényleges változás rajtunk áll. Minden másban lehet támaszkodni valakire vagy valamire, ebben azonban a saját erőnkre van szükségünk és önismeretre. Őszinteségre!

Ha eljön az ideje, hogy az elavult dolgokon változtassunk, akkor tegyük meg. Kezdjük el és ne halogassuk sokáig, mert jobb túlesni rajta. Egyébként is, Isten – ha akarjuk ha nem –, úgyis belekényszerít minket az új helyzetbe, amikor itt az ideje. Épp ezért talán tehetünk magunkért valamit mi is, önként.

Ha nem jó a munkahelyed és elégedetlen vagy, akkor keress valami mást, ami megfelelőbb. Ha a társad nem értékel és boldogtalan vagy, akkor lépj egy nagyot és változtass, mert magától a helyzet nem fog jobbra fordulni. Semmi sem lesz jobb csak úgy magától, mindenért nekünk kell tennünk. Nem is keveset, de az eredmény nyilvánvalóan olyan lesz, amennyi energiát beleteszel.

Ha gondozol egy kertet, virágot, magadat meglátod kinyílsz és illatozol önmagad és mások örömére.

„Emlékeztessük magunkat arra, hogy mindannyian folyamatosan változunk. Az élet lassú utazás, melynek során olyan emberré válunk, amilyenné tesszük magunkat.” – Gary Chapman

Együd Mariann

Oszd meg másokkal is