A vasztu és a konyha

A konyha számára a legjobb hely a házban a délkeleti sarok, mivel ez a tűz-elem tartózkodási helye. Egyes források szerint az északnyugati sarok is kedvező, de a legjobb mindenképp a délkeleti. Lehetőség szerint érdemes a konyhában egy kisebb emelvényt létrehozni, amelyen a tűzhely áll, és ahol a főzés zajlik. Lehetőleg a konyha délkeleti sarkában legyen, és ne érjen egészen a falig – legyen tőle néhány centiméter távolságra. A gáztűzhely legyen a konyha délkeleti sarkában, kis távolságra a faltól, úgy, hogy a háziasszony kelet felé fordulva tudjon főzni. A csap és a mosogató legyen a konyha északkeleti sarkában. A keleti oldalon ugyanakkor nagy ablakok lehetnek és a szellőztető-berendezést is itt helyezhetjük el, a déli oldalra pedig kisebb ablakokat jó tenni. A szagelszívó szintén a keleti falon legyen a délkeleti sarokban, és kelet felé távozzon az elhasznált levegő, füst stb. A konyha ajtaja vagy az északi oldal északkeleti részén, vagy a nyugati oldal északnyugati részén legyen, de ne teljesen a sarokban. Az ajtó semmiképpen ne legyen a déli oldalon. A szekrényeket, konyhakredenceket a déli és keleti oldal mentén helyezzük el!

A halvány rózsaszínre vagy narancssárgára festett falak étvágygerjesztő hatásúak, de a vöröses, sárgás vagy barnás színek halvány árnyalatait is használhatjuk. A feketét és a fehéret azonban lehetőleg kerüljük. A jó étel és a jó pénzügyi helyzet között összefüggés van. A konyha keleti falán elhelyezett tükör segít a pénzügyi helyzet stabilizálásában. Az ivóvizet az északkeleti sarokba helyezzük, a seprűt és egyéb tisztítóeszközöket pedig a konyha északnyugati sarkába. A rizst, lisztet tartalmazó edényeket és egyéb nehéz tárgyakat tartsuk a konyha délnyugati sarkában. Ha semmiképpen nem lehet a konyhát az épület délkeleti részében elhelyezni, akkor kerülhet az északnyugatiba is. Még a nyugati oldalon is elfogadható. Ha azonban az északkeleti oldalra kerül, akkor növekszik a feszültség, és nagy veszteségek érhetik a ház lakóit. Ha a konyha a délnyugati oldalra kerül, a házban sok lesz a veszekedés, s ez megnehezíti az életet. Ha az északnyugati irányban van, akkor a kiadások növekszenek és lelassul az anyagi előrejutás, továbbá mindig fennáll majd a veszélye, hogy valaki megégeti vagy leforrázza magát. A legveszélyesebb azonban az északi oldalon lévő konyha. Mivel ez Kuvérának (a félistenek kincstárnokának) a lakhelye, a kiadások nem várt méreteket ölthetnek.

A háztartási gépeket is a déli oldalon helyezhetjük el. Az edényeket és a főzéshez szükséges nyersanyagokat a déli vagy a nyugati oldal mentén elhelyezett szekrényekben tárolhatjuk. A tűzhely ne legyen pont a konyhaajtóval szemben. Ha a konyhában van étkezőasztal, akkor az északnyugati vagy a nyugati oldalon kell lennie. A keleti vagy északi oldalon inkább könnyebb tárgyakat tartsunk.

A hűtőszekrény a délkeleti, déli, nyugati vagy északi fal mellett legyen, de semmiképp ne állítsuk az északkeleti oldalra. Ha a délnyugati sarokban áll, akkor legalább 30–40 cm-re tegyük a faltól, másképp mindig el fog romlani.

Gauranga dasa

Oszd meg másokkal is