A CNN Travel toplistájának élén szerepelteti a Fővám téri Vásárcsarnokot (hivatalos nevén Nagyvásárcsarnok , illetve Központi Vásárcsarnok). Budapest egyik legkedveltebb piaca olyan világhírű vásárokat utasított maga mögé, mint az isztambuli Nagy Bazár, illetve a barcelonai Mercat de San Josep de la Boqueira, a londoni Portobello Road és a párizsi Les Puces.

A 19. század végén a Szabadság híd pesti hídfőjére települt csarnok a maga korában a világ egyik legmodernebb vásárcsarnoka volt, a háromszintes épület világítási és hűtési rendszerinek megoldásai akkor egyedülálló csúcstechnológiának számítottak. A vasszerkezetű, katedrálisra emlékeztető építmény közepén egy csatorna futott, amelyen keresztül megállás nélkül érkezett a friss áru a piacra. A második világháborúban erősen megrongálódott, a háború után be is zárták, majd végül a 90-es évek közepén, teljes felújítást követően nyitották meg újra.

A CNN Travel szerint a piac standjain ma is a legfrissebb árucikkeket kínálják, az épület könnyen átlátható és bejárható.

vasarcs01 vasarcs02 vasarcs03 vasarcs04

(Forrás: portfolio.hu)

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett!