A titok amitől boldog leszel

Mi a titok, amitől boldog lesz az életed? Hogyan érheted el azt, hogy minden nap legyen jó vagy nehéz időszakod, de boldog vagy? Nem csigázlak tovább, biztosan kíváncsi vagy már.

A boldogság titka az ÖNSZERETET!
Egyik kedvenc idézetem ebben a témában:
„És ha arra kérnélek, hogy nevezz meg mindent, amitszeretsz, mennyi időbe telne számodra, hogy megnevezd
önmagad?” Gregg Braden

Futtasd végig ezt a gondolatot Gregg Bradentól egy percre. Eszedbe jutna egyáltalán önmagad? Mennyi idő után? Ha a boldogság egy ajtó lenne, akkor a kulcs hozzá az önszeretet. Sok mindent meg lehet tenni annak érdekében, hogy boldog legyél. Próbáljuk letenni a terheket, és megoldani problémákat, megtanulni célokat kitűzni. Olyan ez, mint egy finom leves. Ezek mind alapanyagok, hozzávalók. De a leveshez kell még valami. Ami nem tűnik nagy dolognak, mégis, ha ez nincs, akkor nincs leves sem. A víz. Az esszencia. Az önszeretet pontosan ez.

Mit jelent az önszeretet?
Azt, hogy szereted magad. Persze, ez evidens, tudom. De úgy igazán szereted magad? Kívül-belül? Minden tulajdonságoddal együtt? A hibáiddal együtt is? Nem kell tökéletesnek lenned! Nem kell letagadnod a hibáidat, vagy úgy csinálni, mintha nem léteznének!

Szeresd magad úgy, ahogy vagy!
Sokan nem szeretik magukat. Nem tudják magukat elfogadni. Sőt! Nem is ismerik magukat! Ezért nagyon fontos, hogy az önismereten folyamatosan dolgoznod kell, ahogy azon is, hogy mindig, minden körülmények között szeresd magad. Akkor is, ha gyenge vagy. Akkor is, ha esendő. Könnyű szeretni magunkat, és elismerni, büszkének lenni, ha minden szuper, és jól mennek a dolgaink. De mi van akkor, amikor nem így van? Egy kicsit más példa, de szerintem így is közelebb kerülünk ahhoz, amit szeretném, ha megértenél.Egy párkapcsolatban, ha szakítás van, akkor hirtelen elkezdik utálni egymást
a felek. Korábban szerették egymást, jól megvoltak, most meg utálják. Miért? Mert csalódást okoztak egymásnak, és fájdalom érte őket, így inkább elfelejtik azt a sok szépet és jót, ami érte őket, és az egykori szerelem már inkább gyűlöletté fajul. Önmagunkkal ugyanez a helyzet. Ha minden szép és jó, akkor elégedettek vagyunk magunkkal, és szeretjük magunkat. Ha azonban valami nem stimmel azzal az idilli képpel kapcsolatban, amit felépítettünk, és amit elvárunk magunktól, azonnal változik a hozzáállásunk. Először eltűnik az öröm. Majd odáig fajulhat, hogy lehangoltak, depressziósak leszünk, semmiben nem találjuk már az öröm aprócska szikráját sem. Haszontalannak érezzük magunkat, úgy gondoljuk, hogy értéktelenek vagyunk. Pedig továbbra is ugyanazok az emberek vagyunk, mint korábban, mikor szerettük magunkat. Mi változott? Az, hogy rájövünk, hogy nem vagyunk tökéletesek. Vagy mások próbálják ezt elhitetni velünk, leértékelnek, lehúznak, és mi az alacsony önértékelésünkből adódóan el is hisszük ezt. Ez hiba. Az, hogy más mit gondol rólunk, nem számít, ha mi tudjuk, hogy kik is vagyunk. Tegyük fel, hogy születésedkor elindulsz egy úton. Lehet mondjuk 3 életutad. Egyik nagyon rossz, a másik egész élhető, és a harmadik a csúcs szuper. Ha választhatnál, hogy melyik úton indulj el. Te melyiket kérnéd? Persze, hogy azt, ami a legjobb lenne számodra, azaz a harmadikat! Szóval, te ki vagy? Az a kislány, kisfiú, aki a harmadik életutat választotta? Ha IGEN a válaszod, akkor nagyon szuper vagy, csak így tovább! Semmi más dolgod nincs, mint megtartani ezt az állapotot! De mi van akkor, ha nem a legjobbat választottad magadnak? Jó hírem van! Választhatsz most is! Mindig!

Igen, mindig van választásod!
Akár most rögtön dönthetsz úgy, hogy te a legboldogabb verziót kéred! Mi kell ehhez? Hozzáállás. Dönts úgy, hogy nem éred be a rossz vagy a közepes változattal! Ahhoz, hogy a legjobb verzió a tiéd legyen, nem kell más, csak hogy eldöntöd,
hogy így lesz! Ez az első és legfontosabb lépés!

Tedd meg ezt a lépést!
Szeretettel:
Polgár Lili
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is