Ájurvéda és szépségápolás – bőrtípusok és jellemzőik

Az ájurvéda három alapvető testtípust határoz meg, melyek bőr -, és hajtípusaikban is különböznek egymástól. Mivel a magyar nyelvben nincsenek olyan szavak, amelyek megfelelően közvetítik ezeket a fogalmakat, az eredeti szanszkrit szavakat használjuk kifejezésükre: Vata, Pitta és Kapha.

A Vata típus jellemzői:

A Vata a levegő és a tér elegye. A Vata típusú bőr száraz, vékony, finom pórusú, érzékeny és érintésre hűvös. Amikor a Vata dósa egyensúlyban van, a bőre halványan és kifinomultan ragyog, ami elegáns és vonzó látványt kölcsönöz. Amikor azonban egyensúlyzavarral küzd, hihetetlenül kiszáradhat, akár pikkelyessé, durvává is válhat.

Lehetséges gondok:

A Vata bőr szépségének leginkább a korai öregedés jelei árthatnak meg.

A bőr szárazságra való hajlama és vékonysága miatt hamarabb ráncosodhat mint az átlag. Amennyiben emésztése sincs rendben, tompa és szürkés fényt kap akár már húszas, harmincas éveiben is. Emellett a bőr hajlamos olyan betegségekre, mint a száraz ekcéma és a bőr gomba.

A szellemi feszültségek, stresszek, mint például a szorongás, félelem és alváshiány erőteljesen rongálja a Vata bőrt, aminek következtében az fáradtnak és élettelennek hat.

A Pitta típus jellemzői:

A Pitta dósa a víz és a tűz elemeinek keveréke. Ezek alapján bőre világos, puha, meleg és közepesen vastag.

Az egyensúlyban lévő Pitta bőr szép, kissé rózsás vagy aranyló csillogású. Mintha belülről sugározna a Pitta bőrű ember.

Haja vékonyszálú és egyenes, gyakran vörös, világosbarna vagy szőke.

A pitta bőr rózsaszín vagy piroskás, sok esetben szeplők, anyajegyek tarkítják.

Lehetséges gondok:

A Pitta bőrproblémák között a leggyakoribbak a kiütések, akné, májfoltok és pigment hibák, mivel a testben nagyobb mennyiségben képviselteti magát a tűz elem. Az ilyen bőr nem bírja a hőséget vagy az erős napsütést. Az összes bőrtípus közül a Pitta bőr bírja legkevésbé a napsütést, fokozottan érzékeny, s a leginkább hajlamos rá, hogy az évek során valamilyen bőrbetegséget kapjon a napsütéstől. A Pitta bőrt roncsolja az érzelmi stressz, főleg az elfojtott düh, frusztráció vagy a neheztelés.

A Kapha típus jellemzői:

A Kapha dósa a föld és a víz elemek keveréke.

A Kapha bőr vastag, olajos, lágy és érintése hideg, bőre ragyogó fehéres porcelánra hasonlít, akárcsak a Hold, és haja jellemzően vastag szálú, hullámos, zsíros és sötét színű.

A Kapha bőrtípus tartalmazza a legtöbb kollagént és kötőszövetet, ennek köszönhetően sokkal későbben ráncosodik mint a Vata és a Pitta.

Lehetséges gondok:

Az egyensúlyát veszített Kapha bőr pórusai kitágulnak, a bőr túlságosan zsírossá válik, nedves ekcéma, mitesszer, akné vagy pattanás, illetve víz visszatartás alakulhat ki. Emellett a Kapha bőr hajlamos a gombásodásra.

Forrás: shp.hu

Ha érdekesnek találtad, ne felejtsd el megosztani!

Oszd meg másokkal is