Ájurvédikus életmód

Az Ájurvéda, úgy is mint a jógának egy ágazata, tulajdonképpen a gyógyításnak egy békés, (szattvikus) módja. A szattvikus gyógymódok természetesek, erőszakmentesek, nem okoznak megrázkódtatást, jelenlétük nem tolakodó. Aromaterápiás, gyógyfüvekkel és étrenddel operáló, jóga- és testgyakorlatokon alapuló módszerekkel dolgozik.

A szattvikus étrendet eredetileg a jóga gyakorlására és az elme fejlesztésére dolgozták ki. Nagy hasznát vehetik azok, akik gyakran tornáztatják elméjüket, mert a szattvikus étrend javítja az elme minőségét és pozitívan hat a mentális energiára. Az elmebetegségek kezelésénél segíthet visszaállítani az elme harmóniáját és egyensúlyát.

A szattvikus étrend a tisztítókúrákat vagy betegségeket követő lábadozás időszakaiban is kiváló. Frissít, és elősegíti a jobb minőségű szövetek újbóli felépítését. Különösen azok vehetik hasznát, akik tudatállapotuk fejlesztésén munkálkodnak. Gyakran alkalmazzák fiatalító (raszájana) terápiákkal, főleg az elme újjászületésének (Brahma raszájana) terápiájával együtt.

A szattvikus étrend olyan tiszta, könnyű, enyhén hűvös energiájú ételekből áll, melyek nem zavarják az elme működését. Azok az ételek a legjobbak, melyek bővelkednek életerőben, azaz pránában. Ilyenek például a friss, organikusan termesztett zöldségek és gyümölcsök. A húst, a halat, és minden olyan ételt kerüljünk, amely más élőlények bántalmazásával járt. A mérgező környezetben elkészített, vagy agyon műtrágyázott és permetezett ételek szintén elfogadhatatlanok.

A szattvikus étrend mindhárom dósára nézve egészséges, és kiegyensúlyozó, persze egy kicsit másképp alakul minden dósánál.

Részlet Dr. David Frawley, Az ájurvédikus gyógyítás című könyvéből

Oszd meg másokkal is