Akro jóga: életöröm

Akrobatika és jóga? Hogy jön össze a kettő? A legtöbb embert már az akrobatika szó is rettenettel tölti el, pedig valójában lehet azt nagyon is biztonságos keretek között gyakorolni, még azok számára is, akik már a tornaórákat is a felmentettek padjáról szemlélték.

Amióta párommal magunk is rendszeresen gyakoroljuk és tanítjuk az akro jógát, óráinkon tanúi voltunk már pánikbeteg tanítvány gyógyulásának, csak úgy, mint túlsúlyos, ferde gerincű, gyenge izomzatú vagy épp depressziós résztvevők ugrásszerű fejlődésének. Ugyanakkor ez az a hely, ahol még a jógatanár is bőven találhat magának kihívást, és ahol sokan az akrobatikáról szóló gyermekkori álmaikat tudják megvalósítani.

Jómagam hosszú évek óta foglalkoztam már cirkuszi partner-akrobatikával színpadon is és oktatóként is, mikor párom, aki maga is profi jóga és akro jóga tanár megismertette velem ezt a különös műfajt. Ami elsőre megfogott benne, az a folyamatos, légzéssel összhangban való, finom és letisztult mozgás, mely a résztvevőket mély harmóniába hozza. Így a legtöbb balesetet okozó kapkodást és meggondolatlan mozdulatot máris kizártuk, ugyanakkor egy olyan, szó szerint felemelő közösségi élménybe kerülünk, ahol mindenki, legalább az óra erejéig akrobatává válhat.

A garantált jó hangulat mellett az akro jóga számos áldásos hatást is magáénak tudhat. Hatékony eszköz a csontritkulás megelőzésében, mivel a partner súlyát nyújtott lábbal, csonton tartjuk. Egyszerre erősíti és nyújtja a végtagok és a törzs izomzatát, emellett fejleszti az egyensúlyérzéket és a mély izomzatot, mely nagyban hozzájárul a jógában és a különböző sportokban való fejlődéshez.

Gyökereit egy, a 30-as években készült videóig szokás visszavezetni, ahol Krishnamacharyát és tanítványát láthatjuk gyakorlás közben. Azóta az akro jóga átkerült Amerikába, ahol kisebb fajta mozgalommá nőtte ki magát, Montrealban a Jessica Goldberg és Eugene Poku, az Egyesült Államokban pedig a Jenny Sauer-Klein és Jason Nemer páros vezetésével.

Amikor az akro jógát gyakoroljuk, 3 ember nagy harmóniában való mozgásáról beszélünk. Az alsó, a tartó ember (base), aki a hátán fekve, függőlegesen kinyújtott lábain tartja és mozgatja a felsőt (flyer), aki „repül” az alsó lábain. Mivel a tartás nyújtott lábbal történik, a súlyt a csontok és nem az izmok tartják. Ettől a tartás könnyeddé és elegánsan kivitelezhetővé válik, még olyan esetben is, mikor kisebb termetű ember tart egy nagyobbat.

A profin megtartott akro jóga óra elmaradhatatlan 3. résztvevője a spotter, aki a különböző kitartott pozíciók és tranzitok kialakítását segíti. Szükség esetén akár 2 spotter is segítheti a folyamatot, így téve biztonságossá még az összetettebb mozdulatokat is.

A jól felépített akro jóga óra legfőbb ismérve a hiteles (képzett és saját tapasztalatból tanító) tanár mellett, a biztonság és a kellő alapozás. Ennek érdekében megfelelő bemelegítéssel kezdünk, mely felkészíti az izmokat a várható munkára és végül thai masszáz elemekkel ötvözött kellemes nyújtással zárjuk a gyakorlást.

Mondanom sem kell, hogy rohanó világunkban, ahol minél több eszközzel spóroljuk magunknak az időt, annál kevesebb marad, és ahol mindenki csak saját magára kíváncsi, az ilyesfajta egymásra figyelés nagy örömöt és hatalmas energiát szabadít fel. Akik hajlandóak a jóga szőnyeg jól megszokott magányából kilépve, az akro jógát hétről hétre együtt gyakorolni, igen komoly, gyógyító közösségi élményben részesülnek.

Mindez, ha belegondolunk, nem is lehet másként, hiszen az együtt átélt öröm és sikerélmény a közös gyakorlás hatására megsokszorozódik, és úrrá lesz minden résztvevőn.

Az akro jógát gyakorlók közösségében ritka vendég a rosszkedv, s ha meg is jelenik, hamar távozik a gyakorlás hatására. Ajánlom ezért mindazoknak, akik szeretnének a nehéz téli hónapokban is többet mosolyogni, felszabadult közösségi élmény közepette fejlődni és életükbe extra motivációt hozni.

Tas Gergely

Oszd meg másokkal is