Anyaság a természet erejével

Anyává válni kiváltság. Gyakran azok érzik ezt legjobban, akiknek nem adatik meg. Jómagam szülőként mindig arra biztatom vendégeimet, hogy ha nem tudják megélni így, hát éljék meg ezt a csodát másként, nevelőként, keresztanyaként, nagynéniként, tanítóként, hiszen az anyaság mégiscsak a gyermekekről szól. Tudom, ilyenkor anyák napját ünnepelve, az anyukákat illik piedesztára állítani, de engedjék meg, hogy ezen alkalomból egy-két tanácsot adjak ahhoz, hogy boldog és egészséges anyák lehessünk, boldog és egészséges gyermekeinkkel.

Az ájurvéda, az ősi indiai gyógyászat már nagyon korán megfogalmazta, hogy a várandósság alatt megteremtjük gyermekünk egészségét, a gyermekkori egészségmegőrzésen pedig az egész felnőtt életünk egészsége nyugszik. Érdemes a tudatos gyermektervezésnél már táplálkozásunkkal, életmódunkkal segíteni a fogantatást. Népi gyógyászatunk málnalevéllel (Rubus ideaeus) segítette például, hogy a petesejt beágyazódjon a méhfalba. De az utolsó trimeszterben is érdemes alkalmazni, mivel fragarin tartalma tonizálja és ellazítja a méhfal izomzatát. Ez a növény ez egyik legbiztonságosabb gyógynövény, amelyet ebben az időszakban fogyasztani lehet. Vigyázni kell a csípős, fűszeres, magas illóolajtartalmú, hashajtó hatású, növényekkel, mint a gyömbér, feketebors, fokhagyma, petrezselyem, senna, angyalgyökér. Ezek kerülendőek, a legtöbbjük menstruáció elősegítésére alkalmas inkább. Táplálkozásunkon is érdemes változtatni. Az első hónapokban leginkább gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és tejtermékeket kell előnyben részesíteni, hiszen minél több vitaminra és ásványi anyagra van szükség. El kell hagynunk pár dolgot, hiszen minden, ami savasít (alkohol, hús ételek), sőt az ájurvéda szerint magának a savanyú íznek a túlzásba vitele is gátolhatja a fogantatást. A savanyú íz, bár legtöbb szövetünket tonizálni fogja, a reproduktív szövetet károsíthatja. Nekünk, akik hajlamosak vagyunk savanyúságot enni még a székelykáposztához is, érdemes ezeket az ételeket elhagyni.

A női termékenységet elősegíti az előbb említett málnalevélen kívül például a barátcserje, a törpepálma, míg a férfitermékenységet növelheti a törpepálma, a ginzeng vagy a fokhagyma.

Érdemes ásványi anyagokkal támogatni a várandósság időszakában a kismamákat, hiszen gyakori a vérszegénység, a vashiány. Érdemes sok fekete szedret, céklát, spenótot fogyasztani, teának remek a csalán. A Schüssler-sók közül a 3-as sót (ferrum phosphoricumot) érdemes kúraszerűen szedni. A vas mellett a folsavra is hangsúlyt kell fektetni a kismamának, a retek például vasban és folsavban is gazdag.

Gyakori még a kálcium hiány, amire a kasszikus ájurvéda esténként egy bögre meleg tej fogyasztását ajánlja, de segít a szezámmag, tökmag, lenmagolaj fogyasztása is. A Schüssler-sókból az 1-es és a 2-es só segít a szöveti kálcium bevitelben.

Egy kismama fogyasszon sok szőlőt, sárgabarackot, őszibarackot, almát, körtét, cseresznyét, meggyet, de kiválóak a citrusfélék is, vagy a banán, hiszen rendkívül gazdag mind ásványi anyagokban, mind vitaminokban.

Meg kell azonban jegyeznem, hogy itt még inkább fontos, hogy ismerjük a mamák személyes testtípusát, hiszen az a legjobb, ha e zöldségek, gyümölcsök közül a saját alkati diétájukat segítő ételeket fogyasztják. Ez fog igazán harmóniát teremteni úgy az emésztés, mint a lelki nyugalom terén.

Az ájurvéda arra is hangsúlyt fektet, hogy éljük meg szépen ezt az állapotot. Van, aki terhes, van, aki várandós, van, aki pedig áldott állapotban van. Ha van lehetőségünk boldogan, fitten, egészségben és teljes valójában megélni a gyermekvárás örömét, akkor válasszuk ezt. Ha úgy érezzük, bizonytalanok vagyunk, félünk az ismeretlentől, vagy nem tudjuk mi lenne számunkra a legjobb, forduljunk bátran segítőkhöz, hiszen dietetikusok, dúlák, terapeuták, gyógytornászok, jógamesterek, tanácsadók sora áll rendelkezésünkre.

Boldog várakozást!

Károlyi Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

Oszd meg másokkal is