Aromaterápia a hétköznapokban

Már gyermekkoromban is sokat gondolkodtam azon, milyen furcsa, hogy ha megérzek egy ismerős illatot, rögtön feljön egy emlék arról, amikor ezt éreztem már. Ha megéreztem a fahéjas cukor illatát, rögtön nagymamám jutott eszembe, a vacsorára kapott tejbegrízek, melynek a számban éreztem az ízét. De így van ez a kellemetlen szagokkal is, csak megérzi az ember, és máris feldereng a világ azon tája, sőt az egész szituáció, amiben akkor volt, ahol azt érezte. Ma már tudom, hogy ez a szaglásunkkal együtt járó sajátosságunk. Bármilyen szagot, illatot érzünk az más érzékszerveinkkel ellentétben rögtön, szűrő nélkül eljut az agyunkhoz, és hatással van arra. Többek közt ezen keresztül működik az aromaterápia is.

AZ ILLÓOLAJAK ALKALMAZÁSA TÖBB EZER ÉVRE NYÚLIK VISZZA

Az illóolajok erejére, hatásfokára vonatkozóan ma már rengeteg kutatás látott napvilágot. Számomra talán a legmeggyőzőbb két francia kutató által végzett kísérletek voltak. Ezeket a citrom illóolajának vizsgálatával folytatták, és a következőkre jutottak: mikor különböző tenyészeteket citrom aromával akartak semlegesíteni, a meningococcust (fertőző agyhártyagyulladás) 15 perc alatt, tifusz kórokozóját egy órán belül, pneumococcust (lebenyes tüdőgyulladás kórokozója) 2-3 óra alatt, streptococcus haemolyticust (ez okozza a mandulagyulladás, skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat, reumás lázat) 3-12 óra között pusztította el maradéktalanul. Tiszta citromhéjból illóolaját közvetlenül cseppentve a stsphylococcus és tifusz kórokozója 5 peren belül, a difftéria baktérium 20 percen belül pusztult el. Lehet ezzel vitatkozni?

A másik igencsak elgondolkodtató történet Bruce Tainio nevéhez fűződik. Az illető úr Washingtonban frekvenciajelző készüléket épített és megállapította, hogy az egészséges emberi test nappali átlagos frekvenciája 62-72 Mhz között van. Ha ez a frekvencia megváltozik, az jelöl valamit, például ha 58 Mhz-re csökken, akkor nátha, megfázás tünetei kezdenek jelentkezni. Ha 55 Mhz-re csökken, akkor Candida és hozzá hasonló megbetegedések, 52-nél Ebstein-Barr vírus és 42 Mhz esetén pedig már rákos megbetegdések diagnosztizálhatók. Megvizsgált mindenféle anyagot, amivel kapcsolatba kerülhetünk, és megállapította, hogy a vizsgált anyagok között az elfogyasztott vagy belélegzett kategóriában a friss gyógynövények rezgésszáma volt a legmagasabb: 20-27 Mhz. Ebbe az irányban folytatva kísérleteit, kiderült, hogy a 100 %-os növényi olajak működtek a legmagasabb frekvencián. Hogy az értékbeli különbséget érzékeljük, megállapította, hogy a rózsa aroma rezgésszáma nem kevesebb, mint 320 Mhz.

Oszd meg másokkal is