SZALONCUKOR II. – Aszalt gyümölcsös szaloncukor

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
– 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (nálam most szilva, sárgabarack, meggy)
– 20 dkg mazsola
– 3 közepes alma
– 3 dkg darált mandula (vagy dió vagy mogyoró, tetszés szerint)
– 1 kávéskanál mézeskalácsfűszer (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér tetszőleges összeállításban)
a külsejére:
– további darált olajos mag vagy magas kakaótartalmú étcsokoládé

Húsdarálón áthajtjuk először az aszalványokat, majd az almagerezdeket (csak a magházát kell kivágni; ha szép a héja, nem szükséges meghámozni. Így lényegesen könnyebb lesz majd kitisztítani a darálót, mert főleg alma marad benne.)
Hozzákeverjük a mandulát és a fűszert, és egy éjszakán át állni hagyjuk; ezalatt az aszalványok beszívják az alma nedvességtartalmát és jól formázhatóvá szilárdul a krém.

Másnap kisebb falatnyi gombócokat vagy hosszúkás darabkákat gyurmázunk belőle, és tetszés szerint darált mandulába hempergetjük vagy megolvasztott étcsokoládéba mártjuk. Darálékba forgatni rögtön formázás után érdemes, amikor még nedves a külseje, csokizás előtt viszont jobb, ha pár órát szikkadni hagyjuk.

Bevonás után tányérra rendezzük vagy egyesével becsomagoljuk. Néhány napig biztosan nem romlik meg, későbbre meg úgyse marad belőle 🙂

dulmina.blogspot.com

Oszd meg másokkal is