Az ájurvédikus életmód előírásai

ÉTREND ÉS GYÓGYFÜVEK

A helyes táplálkozás a legfontosabb hosszú távú testi gyógymód. Hatása lassan, gyakran csak egy-hat hónap múlva jelentkezik, akkor viszont tartós. Állandó jellegű gyógymód, bár az évszaknak, életkornak vagy bizonyos felbukkanó betegségeknek megfelelően időnként módosításokra szorul. Testünk ételből épül fel, nem várhatjuk állapotának javulását, ha nem változtatjuk meg táplálkozási szokásainkat. 

A fűszerek tulajdonképpen ételek, csak finomabb felbontásban. Fogyaszthatjuk őket kis vagy nagy mennyiségben. Nagy mennyiségű fogyasztásukhoz (több, mint 28g naponta) tanulmányozzuk hatásukat, vagy kérjük szakember tanácsát. Kis mennyiségben erőteljes ételkiegészítők. Rendszeres fogyasztásuk szinte mindenkinek ajánlott. Élelmiszereink fontos részét képezik, és finom szinten táplálnak. A helyes táplálkozáshoz nemcsak mindennapi kenyerünkre, hanem mindennapi fűszereinkre is szükségünk van.

SZÍNEK ÉS KÖVEK

A színek megfelelő használata szintén az érzékeken keresztül gyakorol harmonikus hatást az érzésekre és az elmére. Benyomásaink táplálják az elmét és hatnak a dósákra.

A drágakövek egyensúlyba hozzák az aurát és harmonizálják a csillagokon keresztül hozzánk érkező kozmikus hatásokat. A kő több mint dísz: segít ráhangolódni a finom energiákra. Segítségünkre lehet, ha olyan drágakövet viselünk, amely kiegyensúlyozza fizikai és mentális természetünket.

OLAJOK ÉS MASSZÁZS

Legtöbbünknek szüksége van rendszeres masszázsra és olajozásra. Ez lehet, hogy nem több annál, hogy kéthetente bekenjük a fejünket vagy a lábfejünket egy kis közönséges szezámolajjal. A gyógyító érintésnek üzenete van a testünk számára, és beindítja a bőr felületén megrekedt energiákat. Az olajos masszázs táplálja a szívet és megnyugtatja az elmét. Rugalmassá teszi az izmokat, megolajozza az ízületeket, erősíti a csontokat.

Az illólajok és illatanyagok életünk fontos részét képezik. Megnyitják a szívet és az elmét, tisztítják a levegőt és az aurát. A füstölő is hasonló alapon működik. Elősegíti a tisztulást, és megteremti a légkört az Isteni erők befogadásához.

ÉLETMÓD

A testi-szellemi egészség szempontjából kiemelkedő fontosságú tényezőt képvisel életstílusunk. A helyes életmód alatt nem természetünk elfojtását, hanem mélyebb erejének kibontakoztatását értjük. Az Ájurvédában ez annyit tesz, hogy nem fojtjuk el az alvásra, evésre, vizelet- és székletkiválasztásra, tüsszentésre, köhögésre, ásításra és sírásra irányuló természetes késztetésünket.

Mindenkinek szüksége van megfelelő mennyiségű pihenésre, mozgásra, napfényre, melegre vagy hidegre, kellemes és természetes környezetre.

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓ

A jóga és a meditáció életünk spirituális oldalával kapcsolatosak. Az Ájurvéda szerint az egészség és az élet forrása a lélek. A jóllét és a béke záloga, ha a lélek rendeltetésének megfelelően élünk. A betegség általában annak a jele, hogy elvesztettük kapcsolatunkat lelkünkkel, és annak teremtőerejével.

Mindannyiunknak szüksége van a jóga és a meditáció napi gyakorlására. Ez állhat jógagyakorlatokból, légzőgyakorlatokból, mantrázásból, vizualizációs technikák gyakorlásából és az elme elcsendesítését szolgáló meditációs gyakorlatokból. Mindezek nélkül nincs életünknek valódi középpontja, ami mentén a helyes életmód más aspektusait rendezze.

Hadd jegyezzük itt meg, hogy bár az Ájurvéda a védikus tudományok részeként tartalmaz különböző gyógyító módszereket, semmiképp nem akarja védjegyét ragasztani rájuk. A drágakőterápia inkább a védikus asztrológia sajátja, a jóga pedig a mantrák, az ászánák és a pránájáma meghatározott alkalmazásával önmagában külön módszert képez. Bővebb felvilágosításért keressük fel ezeknek a társtudományoknak a szakértőit.

A szellemi módszerekben az egyén vérmérsékletétől és a kulturális különbségektől függően nagyobb eltérés mutatkozik, mint a fizikai módszerek területén. Az elme nem annyira körülhatárolt, mint a fizikai test, ezért kezelésénél nagyobb rugalmasságra van szükség. Tanácsainkat ezért tudatosan és intelligensen alkalmazzák.


Dr. David Frawley Ájurvédikus gyógyítás című könyvéből

Oszd meg másokkal is