A vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával,különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben.

Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Jézus Ádám és Éva ősbűnét írta felül. A karácsonyfán lévő vörös gömbök pedig az Édenkert almáit hivatottak jelképezni, és azt üzenik, hogy az emberiség számára lehetséges még a visszatérés a Paradicsomba. 

Ezek után nem is volt kétséges számomra, hogy ezt a gyönyörű, élénk színt szeretném viszontlátni a különszámba szánt receptemben is. A hogyanra válasz pedig természetesen a fantasztikus cékla, ami szükségtelenné teszi fagyasztott gyümölcsök vagy akár ételfesték használatát.

Félni nem kell tőle, dehogy lesz ebből cékla süti! A cékla színe jóval megelőzi az ízét.

Hozzávalók egy kb. 15×20 cm-es sütőtálhoz

A “tészta”

  • 100 g aszalt szilva
  • 50-50 g dió és mandula
  • 40 g zabpehely
  • 15 g cukor
  • 60 ml tej
  • 1 csipet só

A “java”

  • 350 nyers sütőtök
  • 75 g nyers cékla
  • 80 g cukor
  • 40 ml tej
  • 1/2 narancs héja
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 csipet őrölt szegfűszeg
  • 30 g étkezési keményítő
  1. A sütőtököt és a céklát hámozzuk meg, és vágjuk kockára. Külön-külön tegyük fel őket főni annyi vízben, ami ellepi. A sütőtök 10 perc alatt megpuhul, a céklának kellhet 20-30 perc is. Ezalatt készítsük el a tésztát.
  2. A tészta hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és addig pörgessük, amíg labdává össze nem áll. Ehhez párszor le kell kapargatni a darabokat a kehely oldaláról, de ne csüggedjünk, hamarabb eljön a végeredmény, mint várnánk.
  3. Egy kb. 15-20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk le bele a sütemény alapját.
  4. A közben puhára főtt céklát és sütőtököt szűrjük le. A keményítőt oldjuk fel a tejben, öntsük hozzá, majd tegyük ezt a krém többi anyagával is. Az egészet pépesítsük egy botmixer segítségével.
  5. A krémet tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett rotyogtassuk pár percet. Akkor jó, amikor hirtelen besűrűsödik. Ekkor öntsük az alapra, és simítsuk el a tetejét.
  6. Tegyük hideg helyre pár órára, hogy megdermedhessen. Díszítsük narancshéjjal, kókuszreszelékkel.

SzaluterEdit

kertkonyha.hu