Az elakadás oka

Sokszor úgy tűnik, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy haladjanak a dolgaink. Szorgosan olvassuk a segítő könyveket, eljárunk mindenféle terápiára, és mégsincs eredménye. Pedig mi mindent megtettünk. Legalábbis így gondoljuk. Akár percekig képesek lennénk sorolni, hogy mi mindent tettünk már azért, hogy változzanak a dolgok. És semmi. Vagy messze elmarad az eredmény attól, amit elvárnál ennyi minden után.
Érezted már így magad?
Ez egy nagyon cseles jelenség, és úgy hívják, hogy passzivitás. Valójában azért nem változnak a dolgaid, mert nem változtatsz rajtuk. Csak úgy csinálsz, mintha…
Többféleképpen lehetsz passzív. Mit jelent ez?
Te mit csinálsz ahelyett, hogy a problémádat kezelnéd és megoldanád?
A. Lehet, hogy semmit. Elvagy, mint a befőtt, esetleg még sajnáltatod is magad. Jó kis áldozat szerep ez, nem javaslom, hogy benne maradj, mert az idő nem fogja megoldani, csak te tudod.
B. Aztán lehet, hogy nagyon aktív vagy a fent említett módon, és mindent kipróbálsz, majd megállapítod, hogy rajtad ez sem segített. Pedig te megpróbáltad. Te aztán mindent megtettél. De rajtad semmi nem segít. Érdekes játszma, majd ha tényleg változtatni szeretnél, akkor hidd el, menni fog. A túlzott aktivitás ez esetben azonban csak egy rejtett kifogás, hogy ne kelljen valóban foglalkoznod vele. Egy mentség számodra, önigazolás, ami megnyugtat.
C. Fennhangon hirdeted, hogy ezen te már túl vagy, neked ezzel már nincs dolgod, és ha valaki mégis belekérdez, esetleg megkérdőjelez, akkor dühbe gurulsz vagy morcos leszel, talán meg is sértődsz. Ha ilyen érzelmeket vált ki belőled, akkor biztosan nem vagy még rajta túl. Ez nem baj, csak fel kell ismerni, hogy így van, és nem eltemetni kell a témát, hanem feldolgozni és továbblépni.
D. Minden mást. Neked erre nincs időd. Vagy pénzed. Dolgoznod kell, gyerekekkel lenned, leterhelt vagy, nem fér már bele.
Magadra ismertél valamelyik típusban?
Mi a teendő, ha igen? Ha már rájöttél, hogy így van, és ezért nem haladsz, akkor nagyon egyszerű a teendőd: hagyd abba a mintát, és állj neki megoldani a problémádat! Ennyire egyszerű! Találj egy (és nem több) módszert, amiben hiszel, amit jónak tartasz, és hitelesnek, és csináld végig a programot! Lehet, hogy nem az lesz az utad, de adj neki esélyt, hogy működjön! Aztán a következő lépés, hogy ami jó és működik nálad, abból csinálj többet, ami meg nem jött be, azt cseréld le másra. A coaching egyébként pont így működik. Ami beválik a TE életedben, azt erősítjük, ami meg nem, azt lecseréljük. Így a folyamat végén egy szuper kiegyensúlyozott, megerősödött önbizalmú ember leszel, aki képes gyorsan, határozottan kezelni az életében felmerülő nehézségeket. Ha nem is ez a kezdeti cél, amiért jössz, akkor is ez egy kellemes “mellékhatás”. Nálam ez nagyon fontos pont, hogy az ügyfél így távozzon a folyamat végén. Igen, a coaching egy folyamat.

Polgár Lili Zsuzsanna
coach, tréner, mediátor, theta healing konzulens
oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is