Az endometriózis – Egy rejtélyes női betegség

Mi ez az egész?
Az endometriózis mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, orvosoknak, hiszen rejtélyes eredetű betegséggel állunk szemben. A betegség elnevezése az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Az endometrium a női hormonális ciklus változásaira reagálva hónapról hónapra megvastagszik, majd leválik, és menstruációs vérzés formájában távozik a szervezetből. Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózisban azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is a szervezetben, általában a méh külső falán, a petefészkeken, a méhtartó szalagokon, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán. Ennél is rosszabb esetben a betegség érintheti a beleket is, és igaz, ritkán, de leírtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben, (pl. térd ízület) a tüdőben és az agyban is. Ez már eddig is rosszul hangzik, igaz? Most azt képzeld el, hogy ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak, majd véreznek is. Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a szervezetből, erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz, és úgynevezett steril gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében. Erre a gyulladásra aztán hiába írják fel újra és újra az antibiotikumot…A betegség leggyakoribb tünetei a fájdalmas menstruáció, erős, rendszertelen hüvelyi vérzés, krónikus alhasi és deréktáji fájdalom, fájdalmas szex, krónikus fáradtság, a teherbe esés nehezítettsége, vagy akár teljes meddőség.

Kiket érinthet a betegség?
Általában a termékeny korban levő nőket, tehát az első menstruáció megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket az endometriózis. (Amennyiben klimax után is jelen van a betegség, az nagy valószínűséggel exogén, külső forrásból származó ösztrogén kezeléssel van összefüggésben.) Ma a világon mintegy 176 millió nő él endometriózissal, tehát minden 10. nő érintett!

Kezelhető az endometriózis?
Kapaszkodj meg: sajnos mind a mai napig nincs biztos és végleges gyógymód az endometriózisra. A laparoszkópos és a nyílt hasi műtétek mellett vannak hormonális gyógyszerek, amivel kezelhetik, kordában tarthatják, de egyik sem használható hosszútávon a kifejezetten súlyos mellékhatások miatt. Az endometriózis sajnos nagyon makacs, és még a legalaposabban elvégzett műtéti eljárások után is hajlamos a kiújulásra. Folyamatosan zajlanak azonban a kutatások a témában, léteznek már ígéretes, reménykeltő jövőbeli terápiák. Ha ezekről szeretnél többet megtudni, vagy csak egy alaposabb tájékoztatást kapni a betegségről, javaslom átböngészésre a www.endoblog.hu honlapot, illetve a hamarosan megjelenő Endometriózis – Nők a fájdalom árnyékában című könyvemet.

Árvai Nóra, pszichológus, író
www.endoblog.hu

Oszd meg másokkal is