Az ókor növényi táplálkozása

MEZOPOTÁMIA

A Tigris és az Eufrátesz folyó között élő sumér nép táplálkozásáról vallanak azok az agyagtáblák, melyek már ötezer évvel ezelőttről 100-féle leves és 20-féle sajt létezéséről írnak.

A csodálatos gránátalma
Mezopotámia területén előszeretettel termesztettek tökféléket (uborka, tök). Ezek a növények magas víztartalmúak, könnyen emészthetők, nem terhelik meg a szervezetet.

Gyümölcsök közül az ottani vidéken (Közel-Kelet) honos gránátalmát érdemes kiemelni. Ez a fanyar ízű gyümölcs igen gazdag C-vitaminban. A benne lévő antioxidánsok védik a sejteket a pusztulástól és segítenek megőrizni a szervezet fiatalságát.

A híres függőkertek
Babilonban találjuk a világ legrégebben létesült és leghíresebb kertészetét. Ezeket a szépséges kerteket Szemiramisz függőkertje néven is ismerik, és a világ hét csodája között tartják számon.

A sivár és egyhangú vidéket ellensúlyozandó, mesés kert lépcsőzetes ágyásain olyan növények nőttek, mint a szezámfű, a vízililiom, a mandula vagy a sárgabarack.

EGYIPTOM

Egyiptomról biztos, hogy sokaknak a piramisok jutnak eszébe. A piramisépítők speciális étrend mellett dolgoztak, mely immunerősítő növényeket is tartalmazott. Így a munkások jól bírták a fizikai munkát és szervezetük ellenállóbb volt a betegségekkel szemben.

Egyiptomi napkenyér
A Nílus-menti ország lakói sokféle kenyeret ismertek. A napkenyér speciális eljárással készült. Lapos lepény formájú volt és nem tartalmazott kovászt. Nevét onnan kapta, hogy rövid ideig kemencében sütötték, majd tálcákon a napra tették száradni. Így tovább eltartható volt.

GÖRÖGÖK

A görögök nagy becsben tartották a salátákat. Többféle káposztát, kelfélét, salátát fogyasztottak, valamint a következő zöld növények is megtalálhatók voltak étkezésükben: laboda, porcsin, mályva.

Görög édességek
A saláták mellett nem vetették meg az édességeket sem. A cukrászok ostyaszerű édes tésztalapjai közé méz, sajt, túró, mazsola vagy füge került tölteléknek.

Ókori Feta sajt
A sajtot kecske- vagy juhtejből készítették. A növényekkel megaltatott tejet kicsorgatás után préselték és formázták. Ez volt a ma ismert Feta sajt elődje. A görög családok közül sokan foglalkoztak olajbogyó termesztéssel, az ételek készítése olívaolajjal történt.

Vegetariánus állam
Az ókori görög filozófusok körében elterjedt volt a vegetariánus étkezés. Püthagorász például előírta tanítványainak a húsmentes étkezést. Platón pedig egy olyan ideális államról álmodozott, ahol a polgárok asztalára kizárólag növényi eredetű étel kerülne terítékre.

RÓMA

A rómaiak számos szokást átvettek a görögöktől, többek között a saláták fogyasztását és az olívaolajjal való főzést is.

Római pizza és étterem
Az Ókorban már pizzát is készítettek a következőképpen: a lapos kelt tésztát olívaolajjal megkenték, fűszerezték, mézzel édesítették, majd köveken megsütötték.

Ha a római polgárok az otthonukon kívül szerettek volna étkezni, akkor csak el kellett sétálniuk valamelyik falatozóig. Ezekben a melegkonyhákban az épület elülső részében működött az elvitelre szánt étel kiadása, a hátulsó rész pedig étteremként működött.

Ókori táplálkozás közös jellemzői
Az ókori népek étkezéséből és konyhaművészetéből mi is tanulhatunk. A következőket érdemes lenne megszívlelnünk:
• zöld leveles növények, saláták rendszeres fogyasztása
• hüvelyesből készült ételek, kásák fogyasztása
• olívaolaj használata
• mézzel és aszalt gyümölcsökkel történő édesítés.

Kálmán Renáta
www.lettudatos.com

Oszd meg másokkal is