Nagyszerű felfedezést köszönhetünk a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak: olyan tesztet alkottak, ami segít többet megtudni az önző emberek agyműködéséről.

Az elvégzett szociálpszichológiai kísérletek szerint az önző embereknek  – és ők vannak többségben – másképp működik az agyuk, amikor lehetőségük van hasznot húzni valamiből. A Bereczkei Tamás által vezetett kutatócsoport egy komplett személyiségtesztet, a Machiavellizmus-személyiségtesztet – fejlesztett ki az önzőség  vizsgálatára.

Ennek során az alanyok üzleteltek egymással: mindenki kapott 1000 forintot, és ők döntötték el, ebből mennyit adnak másoknak. Igen ám, de a kiadott pénz nem egy másik élő személy, hanem egy beprogramozott gép markába vándorolt, aki kvázi befektette az összeget, végül pedig tíz százalékkal többet, vagy esetenként kétharmaddal kevesebbet adott vissza belőle. A játék felénél szereposztást cseréltek: a gép osztogatta a pénzt, és a tesztalanyok dönthették el, mennyit adnak vissza: az önző emberek természetesen sokkal több pénzt gyűjtöttek, és a helyzetet is nagyon élvezték, amikor hasznot húzhattak valakiből. A vizsgálatok szerint az ő agyukban megnövekedett a kapacitás a gátlásokért felelős területen, tehát elnyomták az ingert, ami arra késztetné őket, hogy a fair viselkedést viszonozni kell, vagyis annak, akitől ők több pénzt kaptak vissza, ők is többet adjanak.

A tesztet nem véletlenül nevezték el Niccolo Machiavelliről: a középkori olasz filozófus és író úgy gondolta, hogy a hatalom megszerzése érdekében mindent nyugodtan be lehet – és be is kell – vetni, tekintet nélkül a többi emberre. A cél szentesíti az eszközt- mondta gyakran, miközben életében igyekezett mindenkit úgy manipulálni, hogy az számára hasznos legyen.

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor ne felejtsd el megosztani!

(Forrás: medicaldaily.com)