Az oroszlánokkal suttogó – ma már szinte csak így emlegetik a 39 éves Kevin Richardsont, akinek láttán a nagymacskák kezes bárányokká változnak. A johannesburgi férfi semmiféle idomítóeszközt nem használ, szerinte ugyanis a szeretet, a megértés és a bizalom a legfontosabb. A veszélyek ellenére is együtt alszik, eszik és úszik barátaival.

oroszlanokkal-suttogo-11

oroszlanokkal-suttogo-14

oroszlanokkal-suttogo-5

A különleges szenvedélye akkor kezdődött, amikor két, fogságban született kölyök viselkedését tanulmányozta. Egészen szoros kötelék alakult ki közöttük, így magánrezervátumának első lakói lettek, mára pedig már 38 oroszlán és több más vadállat él Kevin rezervátumában.

Richardson munkamódszerének sajátossága, hogy önálló személyiségként kezeli a nagymacskákat, akik szerinte érzésekkel és saját társadalmi élettel rendelkeznek. Az oroszlánokkal kialakított megható viszonya jól példázza, hogy a legtöbb faj képes békében együtt élni egymással. A férfi úgy véli, nem uralkodnunk kell az oroszlánok felett, hanem szeretettel és tisztelettel kell közelítenünk feléjük. „A nagymacskákat nem lehet birtokolni, hiszen egytől-egyig érző lények. Ha figyelsz rájuk, ugyanúgy kötődni fognak hozzád, mint az emberek.”

oroszlanokkal-suttogo-1

oroszlanokkal-suttogo-3

oroszlanokkal-suttogo-13

(képek forrása: erdekesvilag.hu)

Kritika is éri a munkáját, vannak, akik szerint ez nem helyén való, hiszen ez az ember beavatkozik a természet dolgába. Richardson azonban úgy látja, már akkor beavatkozott az ember, amikor befogta az állatokat. Az ő módszere nem a korbács és a láncok, nem töri meg az állat szellemét botokkal. Ne feledjük az általa használt három eszközt: szeretet, megértés, bizalom.

Richardsonról és oroszlánjairól hosszabb és rövidebb videó is készült:

Ha érdekesnek találtad, oszd meg másokkal is!