lake-balaton-1166951_960_720A megvilágosodás látásmódja
A megvilágosodás látásmódjában mindent és mindenkit tökéletesen annak látunk, ami: a szabadság gyönyörű megnyilvánulásaként. Ebben a szemléletben az a csodálatos, hogy életre kel körülöttünk a világ, a dolgok értelmet nyernek, végre nem előítéleteink, hanem az elfogadásunk vezet majd minket.
Ha minden a megvilágosodás megnyilvánulása, akkor még inkább igaz ez a természetre. A hegyek, az erdők és a tavak tanítómesterek, valódi guruk. Nekünk, magyar jógiknak van egy titkos fegyverünk, ami vagy még inkább, aki minden alkalommal széttépi a félreértéseinket, és szépséggel, melegséggel, elfogadással mutat utat a szabadság felé. Az ő neve: Balaton. Balaton számunkra istennő, az eredendő bölcsesség szimbóluma. Olyan tudást rejt, amely nem elsajátítható, nem fejleszthető és nem elveszthető. Sosem keletkezett, ezért sosem szűnik meg. E bölcsesség örök, mindannyiunk része, és csupán fel kell ébreszteni magunkban. A Balaton hangulata erre tanít!
A Balaton istennő egyszerű tanításai
Kékeszöld színe az előítélettől mentes szerető együttérzés megnyilvánulása. Amikor úszunk a vizében, béke és engedés születik. Amikor lebegünk benne, egész lényünk feloldódik a tudatosságban. Amikor megmosakszunk vele, megtisztulunk a félreértésektől. Látva a tükörsima, ragyogó vízen úszó kacsákat és hattyúkat, önmagától keletkező öröm ébred fel bennünk: olyasmi, ami csak gyerekkorunkban adatott meg. S amikor a vihar közeledik, és a Balaton sikoltva kicsap a partra, megérezzük a létezés végtelen hatalmát, s végre félretesszük a gőgöt.
A Balaton mandalája
Balatonnak, a gurunak erős mandalája van, melynek kisugárzása kilométerekkel a parttól is határozottan érződik. Hogyan épül fel ez a különös erőtér?
Az istennő fekszik, haja szétterül, szoknyája gyökerekben ér véget, szíve pedig középen kiemelkedik. Fejét, homlokát, szemeit fent találjuk, a Fűzfői öböl környékén. Itt és a környező partokon kifinomult, szellemi jelenlét érződik. Elég csak leülni a kenesei hullámtörőknél!
Az istennő torka Almádi partjainál érződik talán legjobban, a déli parton karjai munkálkodnak inkább. A szívét könnyű megtalálni! Tudtad, hogy Tihany régen sziget volt és csak később változott félszigetté? Azon a helyen a szív ereje dolgozik.
Az istennő csípője olyan helyeken ringatózik, mint Balatonlelle, ahol a női bölcsesség felragyog. Szoknyája és gyökerei Keszthelynél beleolvadnak a földbe, a növényekbe, a nádasokba és egyéb vizekbe. Madarak ezrei röppennek fel és kötik össze őt az égbolttal.
lake-balaton-292212_960_720Hogyan fordulhatsz a mesterhez?
Íme, egy egyszerű gyakorlat a Balatonnal:
Ülj le csendesen a parton. Nézd, hogyan fodrozódik a víz! Nem tiltakozik, nem áll ellen. Ha fúj a szél, megremeg, ha eláll a szél, a víz is elnyugszik. Te is tanulj tőle! Legyen tudatod engedő, békés, nyitott. Ha jönnek a gondolatok, engedd őket feltűnni majd eltűnni, de ne ítélkezz, ne ragaszkodj, egyikhez se tapadj hozzá! Légy maga a víz, amely akkor is csendben van, ha látszólag háborog.
Ha szeretnél tisztelegni a Balaton bölcsessége előtt, csatlakozz a Városi jógikhoz a balatonakarattyai Everness fesztiválon!
Minden évben, így idén is vízszertartással adják meg a tiszteletet a szabadság gurujának, akit mi, magyarok, Balatonnak hívunk.