Barátom, a levendula

Ez a gyógynövény régóta a kedvencem. Először akkor segített rajtam, mikor magas volt a vérnyomásom.

• Mivel teája lazító, idegnyugtató, görcsoldó hatású, így a vérnyomást is lejjebb viszi, de ismert fejfájáscsillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére.

• Egy nagyszerű módja nyugtató hatásának kihasználására a kispárna. Mióta ezt használom, nagyon mélyen és nyugodtan alszom.

• Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.

• Nagyon szeretem párologtatásra az illóolaját, de kiváló dezodoráló és fertőtlenítő hatását kihasználva szoktam készíteni natúr parfümöt vagy dezodort is magamnak. Parfümöt úgy, hogy jojobaolajba csepegtetek pár csepp illóolajat, dezodort pedig úgy, hogy kevés olívaolajban feloldok belőle (ugyanis csak olajos közegben tud oldódni az illóolaj), és hozzáöntök tiszta vizet. Hintőpornak is kiváló. Rizslisztbe szoktam cseppenteni belőle, de olyan is volt már, hogy a szárított levendulát megőröltem, és azt kevertem a lisztbe. Ilyen forró, trópusi időben igazi kincs a bőrnek.

• Az egyetlen olyan illóolaj, amit ha közvetlenül a bőrre visszük fel, nem okoz sérülést. Ugyanis legtöbb illóolaj olyan tömény, hogy valósággal megégeti a bőrt.

• Idősebbek használják rovarűzésre, szekrénybe, ruhák közé téve elűzi a molyt. Kipróbáltam molyok ellen a kamrában is, mert nagyon zavart, hogy a lisztjeimbe, gyógyteáimba folyton beköltöznek mindenféle lakók, főleg molylepkék. Bevált erre is. Kis papírgalacsinokba csomagolt csipetnyi virágocska, liszt tetejére rápakolva, és a gond meg is van oldva.

• Kertben a mellé ültetett növényekről elűzi a levéltetveket. Főleg a rózsákra van jó hatással.

• Nyári estéken kint a kertben üldögélve égő gyertyákba raktunk kis levenduladarabkákat. Nagyon jól elűzte a szúnyogokat. És az illata sem elhanyagolható.

Philippa

Oszd meg másokkal is