Békés, boldog karácsony?! Lelki gyakorlat a harmonikus ünnepekért

békés, boldog karácsony? (47)A karácsonyt, szilvesztert és úgy általában az év végét sokan stresszesen éljük meg. Túl nagy cécót kerítünk az ünnepeknek, túlzásba visszük a készülődést, az ajándékvásárlás mag a rémálom és a karácsonyi menü összeállítása, kivitelezése, a vendégvárás jóformán az őrületbe kerget minket. Mi lenne, ha ebben az évben másként történnének a dolgok? Ajándékozzuk meg magunkat – és környezetünket – egy harmonikus, valóban békés karácsonnyal! Íme a recept:

1.Teremtsetek magatok körül nyugodt környezetet! Ne zavarjon senki, beleértve a TV-t és a mobilodat is. Legyen friss levegő a szobában, ahol vagytok, gyújtsatok füstölőt vagy illatgyertyát és tegyetek be meditációs
zenét. Készítsetek magatok elé papírt és tollat.
2. Ha kényelmesen elhelyezkedtetek, csukjátok be a szemeteket, és lélegezzetek mélyeket legalább tízszer – orron be, szájon ki.
3. Ezt követően – ha kellően relaxált állapotban vagytok – kezdjétek el végiggondolni, hogy jelen helyzetetekben milyen problémák aggasztanak titeket. Szép sorban írjátok fel a papírra az összes gondot, ami eszetekbe jut.
4. Ha úgy érzitek, hogy az összes problémát kilistáztátok, karikázzátok be azokat, melyek szerintetek segítség nélkül megoldhatóak. Például: Hatalmas kupi van a lakásban, mely idegesít titeket, de egyre csak halogattátok a pakolást, merő lustaságból. Ezen probléma fixálásához
nem igazán van szükség segítségre, csak egy kis elszántságra.
5. Ezután emeljétek ki azokat a problémákat a listáról, amelyek megoldásához szükségetek van külsős segítségre. Olyan problémák ezek, melyeket nem lehetetlenség megoldani, csak sok energiát és egy kis segítségkérést igényel. Gondoljátok végig, hogy az egyes problémáknál ki tudna segíteni és írjátok le a nevét a probléma mellé.
6. Az utolsó kategória azon problémák köre lesz, melyek sajnos megnehezítik az életeteket, de nem tudtok ellene tenni semmit. Ilyen lehet például a gyász. Itt nem a probléma megoldásán, hanem a problémához való hozzáálláson kell változtatni. Erről még lesz szó a közeljövőben.
7. A kategorizálás végeztével jöhet a kemény meló. A gondok felgöngyölítése. Értelemszerűen azon problémák megoldásával kell kezdeni, melyek nem igényelnek külsős segítséget. Lépésről lépésre oldd meg szépen az összeset! Nem kell egy nap alatt kipipálni mindent, annyi időt adj magadnak, amennyi feltétlenül szükséges. Viszont bizonyosodj meg arról, hogy minden nap dolgozni fogsz valamelyik problémán.
8. Ha kipipáltad az első kategóriás gondokat, jöhetnek azon problémák, melyekhez segítő kéz szükségeltetik. Tedd félre a büszkeséged és állj oda az elé az ember elé, aki szerinted képes segíteni neked az adott gond megoldásában! Előfordulhat, hogy csak egy jóízű beszélgetésre van szükséged, hogy megszabadulj egy nyomasztó gondodtól. Itt sem a gyorsaság a lényeg, hanem az alaposság.
9. Végezetül, ha az összes korábban felsorolt problémát kihúztad a listádról, nincs más dolgod, mint darabokra tépni a papírt és kidobni, hogy a gondoknak még véletlenül se maradjon nyomuk!

Ezt a gyakorlatsort bármikor megismételheted az év folyamán, ha úgy érzed, hogy szükséges. Ha az ünnepek előtt
elkezded és komolyan veszed, sokkal kiegyensúlyozottabb leszel karácsony és szilveszter alatt. Ha nem is pipálod ki mindet az ünnepek beköszöntéig, akkor is jobb lesz a lelkiállapotod, hiszen érezni fogod, hogy kezded helyére rakni a dolgokat. A lelki nagytakarítás csodákra képes. Igyekezz megosztani ezt a kis gyakorlatot a környezeteddel, hogy a lehető legboldogabban – és a lehető legstresszmentesebben – teljen a karácsony!

 

Bajsz Brigitta
eletkeplet.blog.hu

Oszd meg másokkal is