Bodzaszörp

A bodza igen hasznos gyógynövény, A-, B- és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat tartalmaz. Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra, felső-légúti fertőzések, láz esetén rendkívül kedvező hatású. A belőle készült szörp méltán népszerű, kellemes, friss zamata egyedivé teszi.

Hozzávalók:
2 l víz, 15-20 bodzavirág, 2 citrom, 1,8 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor), 5 dkg citromsav

Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz hagyjuk 2-3 napig egy edényben, meleg takarók között.


Oszd meg másokkal is