Borsikafű

A borsikafű (Satureja hortensis L.) egy fűszernövény. Népies nevei:
borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű,
kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt
fűszere.
Felhasználása
Illóolajat (főként karvakrol), cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot
tartalmaz. A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt
kedvelt fűszer.
Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták,
fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás
ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes
uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel
ízesítenek vele babos ételeket.
Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az
ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél
nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Gyomorerősítő,
görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása
van.
Gyógyhatása
Bélnyugtató, étvágygerjesztő, felfúvódás ellen. Teája enyhíti a
köhögést, meghűlést, gyomorrontást. Kenőcsként enyhíti az
isiászt, olajként bedörzsöléssel a fogfájást.
Borsikafű ellenjavallat: Gyógyszermennyiségben csak az
orvossal való megbeszélés után használjuk.

Forrás: egeszsegtukor.hu

Oszd meg másokkal is