A csicseriborsó nagyon értékes hüvelyes, érdemes gyakran beiktatni étkezésünkbe. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek számára különösen ajánlott a fogyasztása. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Vegetáriánusoknak kihagyhatatlan! Az indiai konyhában igen gyakori a felhasználása.
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó
1 kg krumpli
1 kk római kömény
1 kk koriander
0,5 kk édeskömény
1 ek fehérmák
4 db feketebors
2 ek olaj
1,5 kk feketemustár
egy ek reszelt friss gyömbér
5-6 currylevél
2-3 apró szárított chili (ízlés szerint)
0,5 kk kurkuma
4 dl joghurt
2 kk só
A csicseriborsót előző éjszaka megmossuk, és bő vízbe áztatjuk. Másnap puhára főzzük. A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk és bő olajban kisütjük.
Egy kis edényben szárazon megpirítjuk a római kömény, a koriandert, az édesköményt, a borsot és a fehérmákot. Ha megvan, porrá őröljük.
Egy edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk benne a feketemustárt, megpirítjuk a gyömbért, a currylevelet és a chilit, majd legvégén beleszóljuk a kurkumát és hozzáadjuk a joghurtot. Belekeverjük a csicseriborsót, a sült krumplit, az előre megpirított porfűszereket és a sót. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Rizzsel tálaljuk.
Hémangi
vegavarazs.hu