Csírák és turmixok

Az élő étrend egyik fontos része a csírák. A csírák az élet első jelei, tele energiával, a hatóanyagaik többszörösük a kifejlett növényének. A csírák lúgosítanak.

Öt szempont, amitől különlegesek a csírás turmixok:
1. az üzletek polcain nincs ilyen ital
2. a friss csíra nem szerezhető be mindenütt, jobb, ha megtanulod a csíráztatást
3. magadnak kell elkészíteni az italt így friss és tele van szeretettel
4. sohasem éreztél még ilyen ízt a szádban
5. tele vannak energiával és gyógyító erővel

Most két csírás turmix receptet mutatok be:

1. A zsázsás turmix:

Hozzávalók: két banán, egy kis narancs megtisztítva, egy kis csokor zsázsa csíra és tisztított víz, felöntve 1,5 literig a turmixgépben.

Egy pár sor a zsázsáról:
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin – (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén

A zsázsa 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén (erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást.

2. Az amarántos turmix:

Ez egy különleges színű és ízű turmix.

Hozzávalók: egy nagy grapefruit megtisztítva, két alma megtisztítva, amaránt csíra (amikor még nincsenek rajta zöld levelek csak piros szirmok), egy nagy kanál élő repce méz, tisztított víz, felöntve 1,5 literig a turmixgépben

Egy pár sor az amarántról:

Aminosav összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, és ezen keresztül az érelmeszesedés megelőzésre. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul (75%).

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. A gabona félék között az amaránt vas tartalmának rendkívül nagy biológiai értéket tulajdonítanak a kutatók. Ezt indokolhatja az tény, hogy a gabonaféléktől eltérően C-vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felvételét. Kalcium tartalma nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Glutént nem tartalmaz, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

És most egy különlegesség, a mák csíráztatása

A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

Csíráztatása: Ha szeretnétek mákot csíráztatni, ne üzletből a darálnivaló mákot vegyétek meg, hanem a piacon attól a termelőtől, aki biztosít arról, hogy a mák csíraképes.

A mák a nagyon apró magok közé tartozik (hasonló az amaránt mag), az üzletben kapható csíráztató tál résein kihullanak a magok. A csíráztatáshoz szükség van egy apró lyukú szitára vagy szűrőre, hogy a magok ne hulljanak ki, viszont a felesleges víz távozni tudjon.

A magokat nem áztatjuk. Benedvesítjük a szitát és beleszórjuk a magokat egy rétegben. Majd lepermetezzük egy pumpás permetezővel a magokat, hogy mindenhol nedvesek legyenek.

Napi kétszer permetezzük, nincs átmosás vagy öblítés, az átmosáskor a magokat mozgatja a víz és az apró csírák letörhetnek, permetezéskor nem mozognak a magok a tálban.

Nálam a tálka le volt fedve egy következő csíráztató tállal, így nem párolgott el a víz, hanem mindig nedvesek maradtak a magok.

És bármilyen hihetetlen, de mák íze van!

Bolyky Tamás
bolykynyerskonyha.blogspot.hu

Oszd meg másokkal is