A buddhista szellemi vezető tőle szokatlan hangú üzenetet fogalmazott meg a párizsi merényletek kapcsán.

Ezekben a napokban mindenki a részvét és a szolidaritás hangján szól Párizsról és a terrortámadások áldozatairól. Ebben a hangulatban furcsának tűnhet a dalai láma legújabb nyilatkozata, melyet a Deutsche Welle rádiónak adott. A száműzetésben élő buddhista szellemi vezető a következőket mondta:

“Ezt a problémát nem oldhatjuk meg egyedül imádsággal. Én buddhista vagyok és hiszek az imádság erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették,  és most Istent kérjük, hogy oldja meg. Ez nem logikus. Isten azt mondaná, oldjátok meg magatok, hiszen ti hoztátok létre.”

Egyben reményét fejezte ki, hogy a 20. század erőszakhulláma nem vérezi át a 21 századot is.

“Az emberi értékek, a harmónia, az összetartozás szisztematikus megközelítésére van szükségünk – mondta. – S ha belevágunk ennek megvalósításába, akkor ez a század, reményeim szerint, más lesz, mint az előző. Mindenkinek ez az érdeke. Dolgozzunk hát a békéért a saját családunkban, a társadalomban, és ne Istentől, Buddhától, vagy a kormányoktól várjuk a segítséget” – fogalmazta meg kritikának is beillő tanácsait a szellemi vezető.

Elgondolkodtatónak tartod a láma érvelését? Akkor oszd meg a cikket!