HOZZÁVALÓK (fajtánként 15 darab kb. 3 cm átmérőjű golyóhoz)
1) narancsos – diós:
- 100 g áztatott datolya
- ½ narancs frissen facsart leve
- 2/3 bögre dió ledarálva
- meghempergetni reszelt narancshéjban
2) pisztáciás – lime-os:
- 100 g áztatott datolya
- 60 g apróra tört pisztácia
- 50 g darált mandula
- ½ zöld lime leve és a reszelt héja
- 2 ek bio kakaópor / karobpor
- megforgatni darált pisztáciába, és reszelt lime héjban
Megjegyzés: A datolya mennyisége az áztatott datolyára vonatkozik. (A datolya helyett használhatunk aszalt szilvát is.)
További ötletek:
-chiás – vörösáfonyás
-mákos – citromos
-pekándiós – répás
-almás – diós
-kókuszos – karobos
ELKÉSZÍTÉS
1) Áztassuk be a mag nélküli datolyát min. 3-4 órára, majd az áztató víz nélkül tegyük az aprítógépbe (Botmixer is jó. Sőt! Ha elég puhára ázott a datolya, akár a kezünkkel szétnyomkodva is pépesíthetjük.)
2) A „lekvárrá” zúzott datolyát tegyük egy keverő tálba a többi hozzávalóval, majd kézzel gyúrjuk alaposan össze. (Ha túl nedves az alapanyag – függ a felhasznált datolyától –, tegyünk hozzá fél evőkanál útifű maghéjat vagy chia magot, vagy még több darált mandulát, hogy keményebb tésztát kapjunk. Ebben az esetben hagyjuk állni a nyers tésztát golyózás előtt, hogy magába tudja szívni a nedvességet az útifű maghéj vagy a chia mag.)
3) Formázzunk golyókat, majd hempergessük meg őket a választott ízesítésnek megfelelő hozzávalóban.
4) Fogyasztás előtt tegyük őket a hűtőbe min. 2-3 órára.
Hanis Szonja
zoldavocado.blogspot.hu