Deva Premal és Miten: A mantrák erejéről és használatáról

A rendszeresen kántált, énekelt mantrák több szinten és több síkon hatnak az emberre. Deva Premal így foglalta össze a mantrák összetett hatását:

„A szakrális éneklés (kántálás) két szinten hat: először is az alapvető hatása, hogy a fizikai síkon a kántálás megnyitja a hangot, ami pedig megnyitja a szívet. A kántálás feltölt energiával és életerővel – mindezt sejtszinten. Spiritiuális szempontból konkrétan is segít eljutni abba az állapotba, amely az adott mantra minőségét jelenti. A több ezer éves mantrákat olyan megvilágosodott lelkek alkották meg, akik megértették és egyúttal kísérleteztek is a hangok hatásával és erejével.”

Deva Premal és Miten az otthoni gyakorláshoz az alábbiakat javasolják:

„A legerőteljesebb eredményt akkor érjük el, ha egy mantrát kiválasztva legalább 21 vagy 40 napig naponta énekeljük, egyszer vagy kétszer, lehetőség szerint hajnalban vagy napnyugtakor. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor kántáld olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudod. Egy idő után nem is lesz szükséged már a felvételre, hiszen a mantra a részeddé válik – átalakítja és áldásokkal halmozza el az életedet. Légy fókuszált, amikor kántálsz, élvezz ki teljesen minden ismétlést, légy jelen annyira, amennyire csak tudsz. A mantra zengetése után pedig hagyj magadnak legalább 10 szabad percet ahhoz, hogy a gyakorlat hatását teljesen kiélvezhesd – mártózz meg a csendben. A csend ezen pillanatai vezetnek el bennünket a belső béke felbecsülhetetlen értékű állapotába.”

Az egyéni gyakorlás hozzásegít ahhoz, hogy a céljaidra kiemelten összpontosíts és elérd azokat a minőségeket, amelyeket szeretnél megteremteni az életedben, legyen szó a bőségről, egy kapcsolatod megjavításáról, a spirituális fejlődésről vagy bármi másról. Ezekhez érdemes megkeresned a specifikusan az adott célhoz kapcsolható mantrákat és azokat énekelni a fentiek szerint.
Amikor pedig csoportban történik mindez, a résztvevők szándéka összeadódva erősíti egymást, egy különlegesen felemelő, gyógyító teret létrehozva, amelyben a kollektív minták gyógyulnak, egyúttal az egyéni célok megvalósulása is hatalmas löketet kap.

Deva Premal, Miten és Manose: Songs for the Sangha
További információ a mantrákról: www.devapremalmiten.hu

Oszd meg másokkal is