Klasszikus őszi gabonaféle a dióval ízesített rozskenyér.
Nagyon ízletes és kitűnő állagú kenyér.
Hozzávalók:
30 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
40 dkg fehér tönköly kenyérliszt
egy marék apróra vágott dió
4 ek dióolaj
2 dkg friss élesztő
2 tk só
2 tk cukor
víz
½ kk őrölt koriander
½ kk őrölt fűszerkömény
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a fűszereket. A közepén mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, az élesztőt, és egy langyos vízzel elkeverjük. Megvárjuk, míg felfut, ekkor hozzáadjuk az apróra vágott diót és az olajat is, és az egészet összegyúrjuk annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Jól megdolgozzuk a tésztát, 15-20 percen keresztül gyúrjuk. A legszerencsésebb este begyúrni, és éjszaka vizes ruhával letakarva, hűvös helyen keleszteni. Reggel aztán újra alaposan átgyúrjuk az egészet, cipót formázunk belőle, és a tetejét bevagdossuk.
Ha van nagyméretű jénaink, amiben elfér, és le tudjuk takarni, szerencsés abban sütni, de tehetjük sütőzacskóba is. A lényeg, hogy mindkettőt vizezzük be, hiszen a gőz szükséges a kenyérsütéshez. Tehát tegyük jénaiba vagy sütőzacskóba, és hagyjuk benne még 30 percet. Ekkor tegyük előmelegített sütőbe, 200 fokon süssük 10 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük még kb. 35 percig. Ha kész, vegyük ki a sütőből, kenjük meg hideg vízzel, és sütőrácson hagyjuk hűlni.
Hemangi devi dasi / vegavarazs.hu