A mai modern világban egyre többen döntenek úgy, hogy a finomított cukrot (répacukor) egy egészségesebb alternatívával próbál meg helyettesíteni. Azonban, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be egészséges édesítőinket némi kísérletezgetést és tapasztalatgyűjtést jelent. Lássuk a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók 3 legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat:
Nyírfacukor / Xilit / Xylit
Külsőre és édesítő erőben megegyezik a kristálycukoréval, elvileg. Az én tapasztalatom az, hogy másképp édes, kevésbé tömény, mint a kristálycukor, ezért célszerű kb. 10-15%-kal többet használni belőle, mint a kristálycukorból.
Jó tanács: Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket, mert egyes esetekben puffadást és hasmenést okozhat a hozzászokási időszakban.
Stevia / Sztevia / Stívia
Édesítő ereje állagtól függően változik. A stívia napi mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható, viszont nagyobb mennyiség fogyasztásakor kesernyés utóízt tapasztalhatunk. Sütésnél – főzésnél 198 fokig megőrzi édes ízét.
- Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 gr stívia megfelel 6kg kristálycukornak.
- Stevia tabletta: a stevia tabletta akár 200-szor is édesebb lehet, mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. 1 db tabletta = 1 db kockacukor édesítő erejével.
- Szárított, őrölt stívia levelek: 30-szor édesebbek, mint az azonos mennyiségű répacukor, vagyis 10 dkg kristálycukor = 3gr stívia levél édesítő erejével.
- Folyékony stívia: a stívia fluid 50-szer, a szirup pedig 200-250-szer édesebb is lehet, mint az azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elég 8-10 csepp stívia fluid.
Eritritol
Édes íze csupán, 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell használni, mint a kristálycukorból. 10 dkg répacukor = 15 dkg eritritol
Jó tanács: 160 fokig nem veszíti el édes ízét. Elvileg nincs utóíze, de, ahogy én tapasztalom nagyobb mennyiségben enyhén csípi az ember nyelvét.
Forrás: vitalzone.hu, Jobbágy Orsolya
Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!