Egészséges fogadalmak

Te is megfogadtál is valamit újévkor? Ha közte volt az is, hogy az egészségedre jobban ügyelsz, engedd meg, hogy adjak néhány tippet.

  1. Igyál időszakosan gyógyteákat!

Amikor gyógyteákat szeretne valaki fogyasztani, és kutatásba kezd, azt látja, hogy szinte mindent kellene egyszerre kellene inni, mert mindenben megtalálja a választ problémájára. A gyógyteák viszont gyógyszerek, tehát nem isszuk csak úgy össze-vissza, mindent mindennel párosítva! Szigorú szabályok vannak, mert ha nem megfelelően párosítod őket, akkor vagy nem hatnak, vagy felerősítik egymás negatív mellékhatásait. Érdemes kikérni fitoterapeuta tanácsát, mert ő tudja, hogy a bajodra mit kellene kúraszerűen innod, tehát nem folyamatosan.

Azt ajánlom, hogy ha nincs különösebb egészségügyi problémád, két hétig fogyassz citromfű teát, majd két hétig csalánteát, majd két hétig kakukkfű teát. Ezek nyugtatnak, tisztítanak, erősítik az immunrendszert! Naponta két csészénél ne igyál többet!

  1. Rendszeresen végezz légzőgyakorlatokat!

Általában felületes a légzésünk, szinte csak pihegünk. Sokszor csak azért vagyunk fáradtak, mert elfogyott az oxigénünk. Nemcsak a lakást, az irodát kellene átszellőztetni napközben többször, hanem a tüdőt is! Ehhez jó alapgyakorlat, ha egyenes háttal ülsz és az orrodon keresztül veszel egy mély lélegzetet, majd a szádon át fújod ki. Ezt tovább lehet vinni úgy, hogy a levegőt a tüdő alsó, majd középső, legvégül a felső szakaszába veszed, és erőteljesen minden honnan kifújod. Ha ez túl bonyolultnak hangzott, akkor keress meg egy jógaoktatót, aki segít a helyes légzés elsajátításban.

  1. Mozogj!

Számtalanszor hallhatod, és talán el is kezded, de pár nap vagy hét után sokak életéből ez ki is esik. Itt a tél, tessék órákra járni, mindenfélét kipróbálni! Ma már mindenütt új-régi mozgásformákat hirdetnek. Próbálgasd őket, s amelyiknél azt érzed, hogy megfogott, azt végezd. Naponta szüksége van a szervezetünknek a mozgásra, így tehát sétálni kötelező! Még akkor is, ha gyermeked van, ha nagyon elfoglalt vagy, iktass be napi 30 perc sétát, hogy az idegrendszered, az szíved, az izmaid megfelelően működnek!

  1. Pihenj!

Ezt is sokszor olvashatod. Ha nagyon hektikus életet élsz, és szinte csak pár órát alszol, vagy nem tudsz aludni, akkor meditálj! Egy-egy meditációval is tud a test pihenni. Így idővel jobban fogsz aludni, illetve másként látod a világot! Másként fogod megközelíteni az eléd gördülő megoldandó feladatokat!

  1. Étkezz saját tested szerint!

Fogyni szeretnél vagy egészségesebb ételeket fogyasztani? Először is ismerd meg a saját testedet! Tudd meg, hogy miért kerültél oda, ahol vagy! Amit eszel, az kihat minden szinten rád! A gondolkodásodra, az állóképességedre, a lelkedre! Vedd sorra azokat az ételeket, amelyeket gyakran fogyasztasz, hogy azok jók-e tényleg! Aztán egyesével módosítsd át egészséges változatra, bátran kérd szakemberek segítségét!

  1. Ne légy lusta!

Főleg a lustaság kerülhet változásod útjába! Az a kis belső hang szól, hogy „hagyd a csudába az egészet, jó volt minden, ahogy volt”. Ekkor jusson eszedbe, hogy a másik hang viszont azt mondja, hogy „ ez így nem mehet tovább”. Apró lépésekkel induljunk el a változás útján!

Nagyné Szalai Melinda

Fitoterapeuta, jóga oktató, dúla

www.melinda-angel.hu

blog: melinda-angel.blogspot.hu

Oszd meg másokkal is