Egészséget csokival? Igen!

A kakaóval kapcsolatban már nagyon régen folynak kutatások, amelyek bebizonyították, hogy a benne található flavanolok csökkentik a szabad gyökök által okozott károsodásokat, és egyre több bizonyíték van arra, hogy különféle módon segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is.

A kakaót a XVI-XX. század között több mint száz különféle megbetegedés kezelésére használták, például: leromlott, lesoványodott betegek felhizlalása, kimerült, gyenge, erőtlen betegek idegrendszerének stimulálása, emésztési és kiválasztási funkciók javítása, vérszegénység, étvágytalanság, szellemi kimerültség, székrekedés, luesz, tuberkolózis, köszvény, vesekőbetegség, lázas állapot kezelésére, vérzéscsillapításra, a szülési folyamat megkönnyítésére, az anyatej elválasztásának serkentésére, a szexuális vágy, illetve teljesítmény növelésére, stb…

A kakaó gazdag ásványi- és tápanyag-forrás. Magas energiaértéke miatt sportolóknak, hegymászóknak, s nagyobb túrára indulóknak azt javasolják, hogy vigyenek magukkal néhány tábla étcsokoládét, szerepel a katonák tartalékadagjában és az űrhajósok étrendjében is. Foszfor tartalma az emlékezet karbantartását segíti. Gazdag B1-, B2-, B6- és E-vitaminban. A B-vitaminok létfontosságúak az idegrendszer működésének biztosításához. Az E-vitamin hatékony antioxidáns és kedvező hatása van az immunrendszerre, ásványi anyagok közül pedig, magnéziumot, káliumot, kalciumot és rezet tartalmaz számottevő mennyiségben. A réz, mint nyomelem elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez.

Fentiek ellenére, eddig az orvosok a napi 6 grammnál nagyobb mennyiségű csokoládéfogyasztást már nem javasolták, mivel a feldolgozás során kivont kakaóvaj pótlására, illetve az ízvilág gazdagítása érdekében hozzáadott különféle adalékanyagok (zsírok, cukor, színezékek, ízfokozók, stb.) elhízást, cukorbetegséget és egyéb egészségkárosodást okozhattak.

Jó hír a csokirajongóknak, hogy a kakaó feldolgozásnak egy új, világszabadalommal védett technológiai eljárásával megalkották az EGÉSZSÉGES CSOKOLÁDÉT! A szabadalom lényege, hogy a kakaóbabból – természetes módon történő szárítását követően – hidegpréseléssel készül a csokoládé. Nem fermentálják, nem hevítik, nem vesznek ki belőle, és nem adnak hozzá semmit. Vagyis a kakaó megőrzi jótékony összetevőit, melyek miatt első helyen áll az antioxidánsban leggazdagabb zöldségek és gyümölcsök listáján.

A legjobb 12 antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség:
(Az amerikai független, Brunswick Laboratories adatai alapján.)

ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity; Szabadgyök lekötő képesség, mely megmutatja egy bizonyos élelmiszer szabadgyök-pusztító és -semlegesítő képességét.

Molnárné Papp Gyöngyi
mxi.myvoffice.com/egeszsegetcsokival/Feedback.html

Oszd meg másokkal is