A szitár egy Perzsiából származó indiai húros hangszer és talán a legkifejezőbb szimbóluma az észak-indiai zene ind és perzsa keveredésének.

A hagyomány szerint Amir Khusrav udvari zenész (1253 körül – 1325) találta fel. A hangszer a tar nevű perzsa lantok egy lényegesen továbbfejlesztett változata; az elnevezés a háromhúrú szetárra utal. A későbbiekben a húrok száma egészen hétig növekedett, nem beszélve a hangzást gazdagító, kiegészítő üres húrokról (csikári) és az aliquot-húrokról (tarab), melyeknek száma tizenkettő és húsz között mozog.

Az indiai klasszikus zenei színtér egyik legjobb fiatal előadója az Angliában élő Roopa Panesar nem csupán a szakértők, de a közönség szívét is képes megnyerni élettel teli, virtuóz játékával.

Hét éves korában kezdett tanulni Ustad Dharambir Singh keze alatt, aki azonnal felismerte a kislány rendkívüli tehetségét. Később olyan nagyszerű előadók tanították, mint Pandit Arvind Parikh, Ustad Shahid Parvez, Ustad Bahauddin Dagar, Ustad Siraj Khan vagy épp Pt. Ajoy Chakroborty.

Roopa nemcsak előadója, de tanára is a szitárnak, számos nemzetközi projekt keretében adott inspirációt a vele együtt dolgozó klasszikus zenészeknek. Bár a klasszikus zene elkötelezettje,,  olyan világhíres zenészekkel dolgozott együtt, mint például a Mercury Díjas Talvin Singh. Roopa számos alkalommal turnézott Európában és az Egyesült Államokban. Első albuma 2011-ben jelent meg Khoj címmel.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!