Az önismeret- és személyiségfejlesztő szakemberek szerint a legnagyobb segítség a lelkileg instabil embereknek az, ha van egy ember, aki ott van velük, aki meghallgatja őket, aki együttérez velük, miközben nem ítélkezik, nem gúnyolódik.

A pszichológusok szerint sokszor a legkisebb dolgok a leghatásosabbak, hiszen egy ölelés, egy kézfogás a lelki problémákkal küzdő ember belső energiáit, erejét élesztik fel, elindítván őt az egyensúly megtalálásában, a gyógyulás útján.

Kent Hoffman író szerint: “Ha az ember egyedül néz szembe a fájdalommal, az maga pokol.”

Az emberek többsége még mindig képtelen őszintén és nyíltan beszélni másoknak a negatív érzéseikről, gondolataikról. Ezt egyedül csak a szeretet, az együttérzés oldhatja fel. Ekkor a problémákkal küzdő emberben megszűnik a félelemérzet.

Daniel Stern pszichológus szerint, ha együtt vagyunk valakivel, aki láthatóan rossz passzban van, szenved, csak annyi a dolgunk, hogy mellette legyünk, ne ítélkezzünk, ne alkossunk véleményt, ne elemezzük ki a helyzetet. Csak legyünk ott, hallgassuk végig a mondandóját, és nyugtassuk meg, anélkül, hogy elvárásaink lennének.

Ezzel megerősítjük az illetőt abban, hogy megszabaduljon a belső feszültségektől, és képes legyen tisztán látni a saját helyzetét, amiből egy idő után fel tud állni, és újból önmaga lehet. Amit még tehetünk, hogy óvatosan bátorítjuk, eloszlatjuk a félelmeit, kétségeit. Ha az illető valóban fontos számunkra, akkor nem csak az örömében, hanem a bánatában, rossz kedvében is osztozunk. Az erős emberi kapcsolatokkal megelőzhetjük a lelki, érzelmi válságok elmélyülését.

(Forrás: filantropikum.com)

Ne felejtsd el megosztani, mert másoknak is segíthet!