Egy nap Milánóban

A cím után azonnal felmerülhet benned a kérdés, hogy tényleg elég csupán egyetlen nap? Nos, a cikkben megtalálod rá a választ!
Milánó értékei elhalványulnak a Dóm körüli rajongás miatt, pedig több szép templom és park is található a városban. Természetesen vétek lenne kihagyni a Dómot, de ha valóban meg akarod ismerni a várost, akkor ne koncentrálj csak a felkapott nevezetességekre.
A Dóm valóban olyan impozáns, amilyen a képeslapokon. A téren állva, ahogy felnézel erre a gyönyörű épületre, megannyi gondolat fogalmazódik meg benned. Érdemes betérni a Viktor Emánuel Galériába is, majd egy kávéval végigjárni a Dóm terét, miközben magunkba szívjuk a város hangulatát. A tér a legtöbbször zsúfolt, és tele van galambokkal. A Dóm belsejébe bejutni kész harc, hiszen a legtöbbször hosszú sor áll előtte. A tetejére gyalog és lifttel is fel lehet jutni egy másik bejáratnál.
A Dómmal szemben állva, bal kéz felé indulva rögtön meglátod, hol tudsz a lépcsőn felmenni, a bejáratok fölött hatalmas betűkkel van kiírva. Ha tovább sétálsz az oldala mellett, megtalálod a liftes útvonalat is. Annak bejáratával átellenben van a jegyiroda. Ott tudod kiváltani a jegyedet.
Egy tanács: minden bejáratnál ellenőrzik a táskákat és minden látogatót. A könnyebb bejutás és a kellemetlenségek elkerülése érdekében inkább kevesebb cuccal menjünk. Különböző megkötések vannak azzal kapcsolatba, mit szabad felvinni, és mit nem. Mi a reptérről érkeztünk, mert a szállásunk a külvárosban volt, és bizony megszabadítottak minket egy parfümtől, és majdnem az egész tisztasági csomagunktól.
Ha nyáron utazol a városba, nagy melegre számíthatsz, de ebben az időszakban a parkok és a botanikus kertek teljes pompájukkal tündökölnek. Az utóbbiak közül az Orto Botanico kertre érdemes időt szánni. Innen egyébként egy könnyed sétával is eljuthatsz a Dómhoz.
A Viktor Emánuel Galériánál találod a híres Leonardo da Vinci múzeumot, ami az ország legnagyobb tudományos múzeuma. És ha már da Vinci, akkor ejtsünk néhány szót az Utolsó vacsoráról. A híres festményt a Santa Maria delle Grazie templomban lehet megtekinteni. A jegyeket viszont hetekkel vagy akár hónapokkal előbb le kell foglalni. Mi három héttel előbb próbáltunk jegyet kapni, sikertelenül. Azt mondják, hogy attól érdemes ellátogatni, mert lehet, hogy akad számunkra szabad jegy, hiszen nem mindenki jelenik meg a lefoglalt időpontban. A templom maga kívülről is szép látvány, főleg az építészeti alkotások kedvelőinek.
Még egy tanács: ha színes karkötőket akarnak a kezedre kötni, semmiképp ne engedd! Ebbe is sikerült belefutnunk, és bizony megszabadítottak minket egy kis aprótól. Ilyen esetben légy határozott, és csak sétálj tovább.
Ha a cikkben felsorolt, főbb látnivalókra vagy csak kíváncsi, akkor elég egy nap ahhoz, hogy megcsodáld a várost, ha azonban fel is akarod fedezni, akkor egy hosszabb hétvége az ideális számodra.

Ludányi Bettina
http://irokkozott.blogspot.hu/

Oszd meg másokkal is