Egyensúly vagy harmónia?

A kettő nagyon hasonló, mégsem ugyanaz. Ha egyensúlyban vannak az életterületeid, az nem biztos, hogy mindig jó. Néha ugyanis eltolódik erre-arra a dolog. Nem baj, ha a mérleg egy kicsit erre vagy arra dől.

Ha például gyermeked születik, természetes, hogy egy ideig az anyaság fog előtérbe kerülni. Ide dől a mérleg, azaz nem lesz egyensúlyban minden területed. Ez így normális. Ettől még lehet harmónia az összes között.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy ha egy terület huzamosabb ideig jóval erőteljesebb, mint a többi, akkor ott már létrejöhet probléma is. Elhanyagolni egyik területet sem szabad.

Például az anyaság mellett figyelned kell a saját egészségedre is, nem csak a babádéra. Kell, hogy te is helyesen táplálkozz, ne csak állva bekapj két falatot. Szükséges a lelki, érzelmi töltődés is, különben könnyen a gyermekágyas depresszió közepén találhatod magad.

Tévedés, hogy a depresszió csak a baba érkezésekor jöhet elő. Ilyenkor a hormonok is közrejátszanak, de nagyon sok anyukáról tudok, akinek már 1-2-3 éves volt a gyermeke, mikor depressziós lett. Akkor telt be a pohár, addigra omlott össze az életterületek közötti zsonglőrködés, és lett kritikus a helyzet. 

• Válaszd ki, melyik életterületed van leginkább távol attól, amit szeretnél! 
• Gondold át, miért van ez így, és mit tehetnél annak érdekében, hogy ez változzon! 
• Mi lesz most a következő lépés, amelyet megteszel?

Két jele van, ha valaki már nagyon jól halad:

1. Minden nap egyre boldogabb. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek problémái, vagy nem kap nehéz feladatokat az élettől. Azt jelenti, hogy bármi történjék is, képes megőrizni a lelki békéjét, vagy gyorsan visszatalál hozzá. 
A „puttonyt” pedig, amely tele volt régi sérelmekkel, negatív érzésekkel, nehezteléssel, szorongással, sikeresen pakolja le, és elengedi azokat a dolgokat, amelyek nem szolgálják. Így szinte minden nappal egyre jobban megkönnyebbül, és még a „szárnyai” is elkezdenek nőni. Idővel képes lesz repülni is. 

2. A kapcsolatai egyre harmonikusabban, egyre jobban működnek. Amikor változol, átmenetileg előfordulhat, hogy konfliktusaid lesznek másokkal, mert nem értenek meg, nem támogatnak. Azok az emberek, akiknek már nincs helye az életedben, vagy az életed ezen szakaszában, eltávolodnak. Ettől ne ijedj meg, majd jönnek mások, akiknek most van ott a helye!

Ha azonban ragaszkodsz a régi megszokott szereplőkhöz, még akkor is, ha érzed, hogy ez rossz neked, akkor nem fogsz haladni az utadon. Olyan ez, mintha kinyitnál egy ajtót, hogy jöjjön be a jó, és hozzon olyan embereket, akik támogatást, szeretetet, örömöt hoznak az életedbe, közben meg az ajtóban elállják az utat azok, akik már csak ragaszkodásból vannak ott. 

• Úgy érdemes élni, hogy nem mondasz le a boldogságodról! 
• Megérdemled, hogy boldog legyél! 
• Engedd meg magadnak, hogy minden nappal egyre boldogabb legyél! 

Polgár Lili 
coach, tréner, mentor
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is