Elégedetten élni

Egy kutatás tapasztalataiból kiindulva, de azt átalakítva szeretném tudatosítani azt, hogy valószínűleg hogyan érdemes élnünk, mi szükséges ahhoz, hogy elégedettek legyünk és ne bánjuk meg az életünket.
Egy ápolónő azt mérte fel, hogy mit bánhatunk meg nagy valószínűséggel halálunk előtt. Az eredmények 5 fontos területet érintenek:
1. „Bárcsak lett volna bátorságom, hogy ne mások elvárásai szerint éljek!”
Ez volt a leggyakoribb dolog, amit a haldoklók bántak. A legtöbben a terveik felét sem tudták véghezvinni.
Átfogalmazva: A saját életemet éljem úgy, hogy hű legyek önmagamhoz!

Az egészség szabadságot ad, amire jó, ha idejében rájövünk, hogy álmainkat és terveinket meg tudjuk valósítani. Kihasználva lehetőségeinket – váljunk azzá, akivé lehetünk az életünkben. A boldog élethez az elvárásoktól való félelmünktől és egy csomó aggodalmunktól jó lenne megszabadulnunk és egy adag bátorságra is szükségünk lesz.

2. „Bárcsak ne dolgoztam volna olyan keményen és sokat!”
A legtöbben azt bánták a férfiak közül, hogy a munkájuk elvette az időt a családjuktól, a gyermekeiktől. Sajnálták, hogy nem töltöttek több időt a szeretteikkel.
Átfogalmazva: Éljek a munkahelyemen kívül is! Ápoljam a családi kapcsolataimat!

Engedjünk be több lehetőséget az életünkbe, hogy általa boldogabbá és nyitottabbá váljunk és alakítsunk ki egy új életmódot, amibe sok minden és mindenki belefér a munkán kívül.

3. „Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni az érzéseimet!”
Sokan visszafojtották érzelmeiket a békesség miatt. Csakhogy így sokaknak betegséget is okozhattak a ki nem mondott dolgok, a keserűség és bosszankodás.
Átfogalmazva: Engedjem meg magamnak az érzelmeimet, és mutassam ki azokat!

Ha megváltozunk és hűek leszünk a saját érzelmeinkhez, és őszintén kezdünk kommunikálni, akkor kapcsolataink is javulnak.

4. „Bárcsak jobban tartottam volna a kapcsolatot a barátaimmal.”
Sokan az életük végén szembesülnek azzal, hogy mennyit jelentettek számukra a régi barátok, akikkel az évek során megszakadt a kapcsolatuk. Jó, ha tudjuk, hogy az anyagias dolgok egy idő után már nem számítanak, nem a pénz vagy a státusz a fontos, ilyenkor minden a szeretetről és az emberi kapcsolatokról szól.
Átfogalmazva: Fordítsak elég időt barátaimra, ismerőseimre és a társasági életemre!

Tegyünk rendet kapcsolatainkban, élvezzük egymás társaságát, a beszélgetéseket és becsüljük meg az együtt töltött időt. Építsünk ki szorosabb kapcsolatotokat és ápoljuk azokat!

 5. „Bárcsak hagytam volna magamat boldogabbnak lenni.”
Az emberek nagy része későn jön rá arra, hogy a boldogság választás kérdése is. A változástól való félelmükben az életüket inkább szokásaiknak rendelik alá, miközben másokkal és magukkal is elhitetik, hogy elégedettek.
Átfogalmazva: Engedjük meg magunknak, hogy jól érezzük magunkat!

Engedjük el magunkat és hagyjuk, hogy vidámság is legyen az életünkben. Csodálatos dolog újra képesnek lenni mosolyogni! Ne csapjuk be magunkat: ha nem jó úgy az életünk, ahogyan van, akkor érdemes rajta változtatni, amíg lehet. Érdemes tudatosítani magunkban a jó érzéseinket, azokat erősíteni, kifejezni hálánkat és örömünket.
Ez a mi életünk. A Trainspotting című filmből kiindulva, de azt meghaladva:
Válasszuk az életet, válasszuk a munkát, válasszuk az egészséget, válasszuk meg a barátainkat és kérdezzük meg egy vasárnap reggel, hogy kik vagyunk! Válasszuk a jövőt, az életet! Válasszuk a boldogságot! Válasszunk tudatosan!
De az élet nem csak egy választás, hanem tudatos döntés, és hosszú távú elköteleződést, kitartást kíván a jólét és egy másféle életmód mellett, hogy a végén ne bánjuk meg életünket.

Ezeken felül egy másik kutatásban további 20 dolgot – rossz szokásokat, félelmeket, és megbánni valót – gyűjtöttek össze, melyeken érdemes minél hamarabb változtatni. Néhányat idéznék belőle:
1. „Nem utaztam, nem tanultam, nem mozogtam eleget.”
2. „Féltem, hogy egyedül maradok, ezért benne maradtam egy rossz kapcsolatban.”
3. „Úgy viselkedtem, ahogy a társadalom azt elvárja egy nőtől/férfitól.”
4. „Hiába volt rossz a munkahelyem, nem változtattam.”
5. „Túl sokat foglalkoztam mások véleményével.”
6. „Döntési helyzetben túl sokat vártam.”
7. „Haragtartó voltam és nem bocsátottam meg.”
8. „Félbehagytam dolgokat, amiket be kellett volna fejeznem.”
9. „Túl sokat aggódtam dolgokon, amiken nem kellett volna.”

Bende Katalin
Pszichológus
www.egy-pszichológus.hu

Oszd meg másokkal is