Vajon miért van az, hogy olyan sokan vágyunk a természet közelségébe? Mi lehet az oka annak, hogy egy bevásárlóközpontban mintha minden energiánk elfogyna, egy természet közeli helyen pedig teljesen frissnek és kipihentnek érezzük magunkat?

Az utóbbi időben sok olyan kutatási eredmény született, ami a növények emberekre gyakorolt hatását mérte tudományos szempontok alapján.

Ebből gyűjtöttünk ki néhányat:

1., Növények és az emberi tűrőképesség

A Washington Állami Egyetem munkatársai arra szerettek volna rájönni, hogy az emberek viselkedésére a növényeknek van-e bármiféle hatásuk. A vizsgálat arra irányult, hogy változik-e az emberek tűrőképessége, ha a környezetükben vannak növények.

3 különböző módon berendezett szobában folytatták a vizsgálatot.

Az egyik letisztult, egyszerű szoba,

a másik egy növényekkel berendezett helyiség,

a harmadik pedig egy érdekes, színes tárgyakkal berendezett terem volt.

A meghívott személyeket először kikérdezték a helyiséggel kapcsolatos észrevételeikről. Ezek után meleg, majd jéghideg vízbe kellett a kezeiket rakni. A kísérlet szereplőinek azt a feladatot szabták meg a kutatás vezetői, hogy amikor már elviselhetetlen a fájdalom, akkor húzzák ki a kezüket a jeges vízből.

A végeredmény azt mutatta, hogy több ember képes volt 5 percnél is hosszabb időre benntartani a kezét a vízben akkor, ha növényekkel teli szobában volt.

2., Növények hatása az iskolákban

Volt olyan kutatás, ahol a negatív egészségügyi rekordokat felállító iskolai tantermekbe telepítettek növényeket. Az eredmények önmagukért beszélnek.

A tanulók teljesítménye javult,

aktívabban szerepeltek az órákon,

és jóval kevesebbet hiányoztak,

a fejfájásaik 47%-kal csökkentek,

illetve a tanulók általános közérzete is nagymértékben javult.

3., Növények szerepe a kórházakban

Az elmúlt évtizedekben több hasonló kísérlet is bebizonyította azt, hogy a növényeknek igen fontos gyógyító erejük van.

Itt most nem a gyógynövényekre kell gondolni elsősorban, hanem bármelyik „mezei” növényre.

Különböző tesztek azt bizonyították be, hogy azok a kórházi betegek, akik az ablakból kitekintve növényeket láttak, jóval kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, mint azok, akik nem. Emellett egészségi állapotuk alakulása is jóval felülmúlta azon páciensekét, akik egy épületnek a falát voltak kénytelenek egész nap nézni.

A San Diego Gyermekkórházban pedig 13%-kal kevesebb operációra volt szükség abban az időszakban, amikor minden gyógyulni vágyó kis beteg mellett növényeket helyeztek el. A kórházi személyzet hozzáállása is javult, sőt jóval több adományt is kapott a kórház az előző periódushoz képest.

4., Növények a munkahelyen

További vizsgálatok kimutatták, hogy az irodákban tartott növények az egészségügyi panaszokat képesek voltak átlagosan 25%-kal csökkenteni. A vizsgálat során a résztvevők toleranciaszintje megemelkedett, és testi tüneteik sokkal kevésbé voltak irritálóak.

További kutatások egész sora bizonyítja azt, hogy növényekkel gazdagon ellátott helyiségek képesek az egészségügyi hiányzásokat jelentősen csökkenteni, a produktivitást, a koncentrációt, és a reakció időt is jelentősen növelni.

(Forrás: kornyezettudatoselet.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!