Értékes vagy!

Az értékek nagyon fontosak az életünkben. Ezek a fő mozgató rugóink. Belénk nevelték, dolgozunk az erényeken is folyamatosan, hogy „jók” legyünk.
Itt megállnék egy pillanatra. Egy író barátom, Rami egyszer azt mondta nekem – ez azóta is a fülemben cseng –: „Lili! Ne akarj jó lenni! Egyszerűen csak legyél az!” Ez számomra egy nagyon erőteljes gondolat volt, hiszen egész addigi életemben arra törekedtem, hogy másoknak megfelelve, mindig jó legyek.

Amikor megérted ezt a különbséget, egyszerűen leszáll rólad egy hatalmas teher, és végre mersz élni, és valóban képes vagy jónak lenni. Neked is, nekem is van egy elgondolásom, hogy mit jelent az érték. Milyen értékesnek lenni. Ki vagy mi képvisel számunkra értéket.

Már az iskolában jegyeket kaptunk, és ezzel próbáltak minket bekategorizálni. Az ötös tanuló kitűnő volt, azaz értékes. Aki bukdácsolt, ő elégtelen, és ezzel el is hitették vele, hogy értéktelen. Sajnos ebben növünk fel, és egy gyermek, főleg, amíg kicsi, mindent elhisz még, amit a felnőttek mondanak neki.

Ha nem voltál kitűnő tanuló, csak elégséges, közepes, esetleg jó, akkor nagyon jól jöhet, ha dolgozol egy kicsit ezen a témán, mert egészen a mai napig cipelheted a hatásait. Mi ugyanis nem vagyunk felcímkézhetőek. Próbálkozik a társadalom mindenféle eszközzel bekategorizálni mindenkit, de mi nem címkék vagyunk … hanem önálló és egyedi személyiségek.

Volt egy kísérlet ovisok és kisiskolások körében. Kiemeltek néhány ovist, és azt mondták az óvónőknek, később pedig a tanáraiknak, hogy figyeljenek oda ezekre a gyermekekre, mert olyan tehetségük van, amely nem kallódhat el. A pedagógusok nem tudtak arról, hogy ez egy kísérlet, hogy a gyerekek semmilyen extra képességgel nem rendelkeztek. Mégis máshogy bántak velük, és a gyerekek is elhitték, hogy ők különlegesek, kivételesek, tehetségesek. Mi lett az eredmény? Ezek a gyerekek sokkal jobban teljesítettek társaiknál, és megfigyelhetően boldogabbak, és kiegyensúlyozottabbak voltak. Ennyin múlik.

Mit tehetsz most? Vedd a kezedbe az irányítást, és mindegy, mi volt a múltban, hidd el, hogy Te is elérheted a boldog és kiegyensúlyozott életet! Lásd meg az értékeidet, becsüld meg azokat, legyél értük hálás! 

• Mi az, amit nagyon szeretsz magadban? Milyen tulajdonságok? Sorolj fel legalább tizet!
• Melyek azok a tulajdonságok, amelyeket nagyon szeretnél, de még dolgoznod kell rajta? 
• Mit szeretnél, ha milyennek látnának az emberek? 
• Ha megkérdeznénk tőlük, milyen ember vagy, mit mondanának most? Mit gondolsz, miért gondolják, hogy ilyen vagy?

Polgár Lili
coach, tréner, mentor

örömterápia.hu

Oszd meg másokkal is