Ételed legyen az orvosságod

A védikus kultúrában a konyhaművészet elválaszthatatlan az egészségmegőrzés folyamatától.

Ha valamilyen betegség vagy probléma adódik, akkor azért igen gyakran a helytelen életmód, étkezés, a rosszul megválasztott körülmények felelősek. „Az ételed lehet az orvosság is” – emlékeztetnek az ájurvéda szakértői. Ehhez figyelembe kell vennünk néhány fontos szabályt:

1. Kerülnünk kell a rothadó, lebontó, tisztátalan ételeket, pl. a húst vagy a gombát, illetve a bűzös hagymás étkeket, mert ezek szó szerint lefárasztják szervezetünket.

2. Érdemes sok fehérjét, gabonát és rostanyagot, napérlelte élelmiszereket fogyasztanunk, mert ezek felélénkítik, felpörgetik szervezetünk energiaszintjét.

3. Fontos, hogy az ételek mellett a fűszerek élettani hatásaival is számoljunk: ezeknél a pletykák és legendák helyett hagyatkozzunk a szakemberek meglátásaira, tanácsaira, utasításaira.

4. Kiemelten kell figyelnünk az ételek higiéniás és frissességi fokára, vagyis az étkek lehetőleg aznap készültek, frissek, egészséges alapanyagokból származók legyenek, és nagyon tisztán kell ezeket kezelni, pl. nem kóstolunk, eszünk bele abba az ételbe, amiből mást is, akár magát Istent is megkínáljuk – a recepteket tanuljuk meg, főzzünk az előírások szerint.

5. Étkezzünk nyugodtan, lassan, és fogyasszunk felajánlott, lelki ételeket – de legalább egy köszönömmel fejezzük ki hálánkat.

FŰSZEREK ÉS ÉLETTANI HATÁSAIK

Egy elmélet szerint a legjobb olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek az adott éghajlaton és térségben, ahol élünk, természetes módon megteremnek és könnyen beszerezhetők. Ugyanakkor vannak bizonyos fűszerek, amelyek leginkább India ízeiként ismertek és igazán hatékonyak emésztésünk javítására, az ételek ízesebbé tételére, és amelyek mértékkel fogyasztva természetes gyógyírként is alkalmazhatók, kiegészíthetik étrendünket. A legtöbb fűszer, amelyet Európában használunk a só-bors-pirospaprika magyaros párosításán nyugszik vagy a leveles zöldfűszerek csoportjába tartozik. India illataira és ízeire azonban már a középkor embere is áhítozott, Amerika, az Újvilág felfedezése is éppen ennek a vágynak köszönhető. Az indiai fűszerek jó része ma már hazánkban is beszerezhető és egy-egy csomag kuriózum akár hónapokig vagy évekig is jól szolgál konyhánkban. Az indiai konyhaművészetben a fűszerezésnek külön, sajátos hagyománya van. Az ízesítő és színesítő elemek itt ugyanis nem kerülnek rá közvetlenül az ételre, hanem a zsiradékba, a tisztított vajba vagy olajba elsőként sütik ki ezeket – vagyis alapozzák az ételeket. Először az egész száraz, majd a porított fűszereket helyezik a felhevített olajba, s csak eztán következhet az étel fő alkotóanyaga. Így kevesebb fűszer is elegendő a menühöz, az ízhatás azonban jóval intenzívebb, markánsabb lesz. A fűszereket csoportosítják is. Megkülönböztetnek pl. melegítő és hűtő fűszereket, figyelembe veszik, hogy a fűszer egészben vagy porrá őrölve ízesebb-e, és pirítási idő szerint adagolják azokat az edényekbe. Az ételek így, a gasztronómia tudományával karöltve lesznek ízletesek és valóban fnomak – az egész család egészségének kovácsai.

Fodor Kata

Oszd meg másokkal is