A falafel a Közel-Keletről eredő, csicseriborsóból készült golyó vagy fasírt. Nagyszerű fehérjeforrás. Humusszal és salátával pitába töltve ízletes és laktató étel. A falafel mára elterjedt az egész világon, és bár sokan szeretik, legalább ennyien panaszkodnak az elkészítésére, mondván „szétesik sütés közben”. Hogy ezt elkerüljük, be kell tartanunk néhány szabályt. Az egyik, hogy a falafel nem főtt vagy konzerv csicseriborsóból készül. Hagyományosan a nyers csicseriborsót beáztatják, majd leturmixolják vagy ledarálják, s a fűszerezett masszát állni hagyják. Ha ezeket követjük, és közepesen forró olajban kezdjük el sütni a kis golyókat, biztosan egyben maradnak. Így az elkészítéséhez nincs szükség sem tojásra, sem zsemlemorzsára, mint ahogyan ezek az eredeti falafelben sincsenek.
Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó
1 kk asafoetida (vagy fokhagyma)
2 kk őrölt koriander
2 kk őrölt római kömény
½ kk őrölt feketebors
½ kk chilipor
1 kk sütőpor
3 kk só
egy nagy csokor petrezselyem apróra vágva
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap némi vízzel leturmixoljuk, fontos, hogy formázható masszát kapjunk. Hozzákeverjük a fűszereket, s két-három órán keresztül állni hagyjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és közepesen forró olajban kisütjük. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen hideg az olaj, amikor beletesszük a gombócokat, mert akkor szétesnek.
Hemangi / www.vegavarazs.hu