Felkészülés a várandósságra

Napjainkban, a természetgyógyászat a várandósságot az élet egy különleges útszakaszának nevezi. Már az első pillanatától kezdve az „új élet” kialakulása teljes mértékben beleavatkozik, tökéletesíti, szépíti az egész szervezetet. A nő legmélyebb vágya, hogy testileg és érzelmileg is egészséges babája szülessen, ezért elővigyázatosan kell élni, mind az anyának, mind az apának. Képzeld el, hogy új bútort vásárolsz otthonodba. Mielőtt hazaviszed, kitakarítod a helyet, ahova tenni fogod. Nincs ez másképpen a gyermekvárás ideje alatt sem. A saját és gyermeked egészségéért ez a legkevesebb, amit megtehetsz. Ezért a fogantatás előtt végezz el egy tisztítókúrát. Manapság igen sok féle módszer létezik erre. Ilyen a léböjt, a gyümölcskúra, a neera kúra, vagy akár a gyógynövényekkel végzett méregtelenítés is. Válassz egy olyat, amit végig tudsz csinálni.

Dr. Bucsány Gyula: A gyermek természetes élet- és gyógymódja című könyvében is azt írja:

„Vajon nem volna-e jó az anyának, mielőtt hajlékot adna testében egy új életnek, ezt a hajlékot természetes élet- és gyógymódokkal rendbe hozni, kitakarítani?”

A várandósság ideje alatt a tested védi és táplálja a fejlődő magzatot. Éppen ezért teljes egészében az étkezésedtől függ, hogy milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat juttatsz el babádhoz, és ezekből ő hogyan tudja felépíteni a saját, kialakulóban lévő szervezetét. A helyes táplálkozás tehát alapvető fontosságú ebben az időszakban is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezzel nemcsak saját testi-lelki egyensúlyod őrizheted meg, de már most megalapozhatod gyermeked jövőbeli egészségét. Táplálkozásodban tehát légy tudatos! Figyelj oda, hogy amennyire csak lehet, csökkentsd a finomított élelmiszerszerek mennyiségét, mint például a liszt, a cukor. Helyette válaszd a teljes kiőrlésű változatot, édesítésre használj inkább mézet, vagy szőlőcukrot. A nassolás csak a kilók rovására megy, ezért kerüld a chips, a csoki, a szénsavas- cukros ital fogyasztását. A szomjúság oltására a szénsavas,cukros italok nem alkalmasak, ráadásul egészségtelenek is, ezért a szénsavmentes ásványvíz, a gyógytea, a frissen préselt gyümölcslé, vagy akár az igazi otthon készített limonádé (természetesen mézzel édesítve) tökéletesen alkalmasak szomjoltásra az egészség megőrzésével.. Érdemes ilyenkor a gyümölcsökre, aszalt formában is, vagy magvakra gondolni, mivel tápértékük igen magas, de kalóriaértékük nem. A várandósság alatt ne egyél két ember helyett. Táplálkozásod legyen rost- és fehérjedús. Nincs szükség többletkalória bevitelére. Mivel a táplálékkal csak részben biztosítod a szervezeted számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, ezért pótlásuk igen fontos. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

A várandósság alatti cink, magnézium és kalcium bevitele jelentős, mivel a megfelelő mennyiséggel csökkenthető annak az esélye, hogy a normálisnál kisebb súllyal születik gyermeked. A folsav meghatározó a születési rendellenességek elkerüléséhez. A jód hiánya fokozza a vetélés kockázatát, valamint a baba szellemi fejlődésének visszamaradását. Az A-vitamin hiánya és többlete egyaránt veszélyes, mivel születési rendellenességek alakulhatnak ki. A C-vitaminról azt tartják, hogy megfelelő mennyisége csökkentheti a koraszülés veszélyét.

 

Oszd meg másokkal is