Noha lassúbb is és drágább is, mint a repülés, a luxusvonat-utak mégis reneszánszukat élik. Lássuk a leghíresebb, legszebb exkluzív járatokat:

Glacier Express

A luxusvonat kiérdemelte a világ leglassabb expressze címet, ugyanis 8 óra alatt teszi meg a 300 km-es utat. A látvány és kényelem azonban kárpótol, utazás közben a svájci Alpok, St. Moritz és Zermatt panorámájában gyönyörködhetünk. A vonat 291 hídon és 91 alagúton halad át, és néha több mint 2 km-es magasságban robog.

Venice Simplon-Orient-Express

Annak idején uralkodók csatolták a vonathoz saját exkluzív vagonjukat, de a számos regényből és hollywoodi filmből ismert luxusút ma is csak a leggazdagabbak kedvtelése. Az ötcsillagos hotel kényelmét nyújtó kabinoknak, a gourmet ételeknek és tökéletes kiszolgálásnak ára van. A Budapest – Párizs útvonal 1700 euróba (473 ezer forintba) kerül, a Budapest – London útvonal pedig 2070 euróba (576 ezer forintba).

venice_3073534a-large

Pride of Africa

A járat Fokváros és Kairó között közlekedik. A világ legfényűzőbb vonatán 16 négyzetméteres, fürdőszobával és minibárral ellátott, légkondicionált guruló “lakosztályokat” is bérelhetnek az utasok. Évente egyszer egy rendhagyó, 14 napos útra kerül sor, amely olyan megállókat érint, mint a Pretoria, a Kruger Nemzeti Park, a Viktória-vízesés és Tanzánia fővárosa, Dar es Salaam. A legolcsóbb jegy 8900 dollár, azaz 1,9 millió forint erre az utazásra.

pride

Flam Railway

A norvégiai vonatút mindössze 20 km-es, de átszeli a világ leghosszabb fjordját, Sognefjordot, és a szerelvény néha több 900 méteres magasságban halad. Elképesztő helyeken száguld végig, a látvány pedig felejthetetlen. Egy retúrjegy norvég 340 koronába (12 ezer forintba) kerül.

Palace on Wheels

A guruló palota az egykori maharadzsák luxusát idézi, és tökéletes választás azoknak, akik ötcsillagos kényelemben szeretnék felfedezni Indiát. A vonat Delhiből indul, az utazás Radzsasztán államban ér véget. Az utasokat Dzsaipurban elefántok várják, az udaipuri palota tavánál elköltött ebéd, a Taj Mahal meglátogatása és egy teveszafari is a program része.

maharaja_3073786a-large

Royal Scotsman

A világ legdrágább vonatútja csak 4 napos, mégis többe kerül, mint egy 19 napos, első osztályú utazás a Transzszibériai Expresszen, az utasoknak fejenként 4830 eurót (1,3 millió forintot) kell fizetniük azért, hogy a luxusvonaton barangolják be a Skót-felfölfet. A Royal Scotsman egyszerre csak 36 utast szállít.

Transszibériai Vasút

A legendás vonat a két végállomás (Moszkva és Vlagyivosztok) között csaknem 9300 kilométert tesz meg, és hét időzónán halad át. A luxuslakosztályokhoz két hálószoba, egy fürdőszoba, illetve egy nappali/ebédlő tartozik, privát séffel.

Lake-Baikal-Track_3074114a-large

Eastern & Oriental Express

A Szingapúr és Bangkok között közlekedő járat buja esőerdőkön, mesés tájakon át szállítja 132 utasát, természetesen légkondicionált kabinokban. Egy 4 napos út a városállam és a Thai főváros között 1700 euróba (473 ezer forintba) kerül a legolcsóbb kabinban, aki elnöki lakosztályban akar utazni, 3390 eurót (942 ezer forintot) kell fizetnie. Az utasok európai és ázsiai fogások közül is választhatnak, csúcsgasztronómiai színvonalon.

eando_3073838a-large

(Forrás: telegraph.co.uk, deluxe.hu)

Tetszett? Akkor ne felejtsd el megosztani!