Gondolatok a munkáról és a pénzről

Nagyon sok téveszme van még az emberek gondolkodásmódjában a pénzről és a munkáról, amin érdemes lenne változtatni. A legutóbbi bejegyzésre adott rengeteg hozzászólás is mutatja, hogy milyen értetlenséget vált ki rengeteg emberből, ha valaki azt meri mondani,hogy élj a lehetőségeiden belül, vagy ha nem teheted meg, ne költs havi 30 ezret cigire, vagy 20 ezret munkahelyi büfézésre. Itt kiemelném a ”ha nem teheted meg” kifejezést. Már ezt is sokan nem akarják megérteni.
Hogy azt megértse, hogy két-három havi megtakarítás megszerzése talán fontosabb lenne, mint a Mekiben való rendszeres ebéd, már nagyon utópisztikusnak tűnik.
Ezek után nincs sok illúzióm, hogy mennyien nem fogják megérteni azt, amit ebben a cikkben fogok írni a munkáról és a pénzről, de attól még fontosnak tartottam ezeket is leírni.
A munkád értékének semmi köze a szükségeidhez Sokan siránkoznak, hogy milyen keveset keresnek és mennyit szeretnének inkább, vagy mennyiből tudnak megélni. Szidják a munkaadót, hogy milyen keveset fizet, vagy hogy neki kétszer ennyi kellene havonta a kényelmes megélhetéshez.Van egy rossz hírem: semmi köze a munkád értékének ahhoz, hogy mennyit szeretnél kapni érte, vagy milyen havi szükségeid vannak.
Ha olyan munkát végzel, amit bárki el tud végezni, mert alacsony a hozzáadott érték és tudás, valamint nagy a piaci kínálat és alacsony a kereslet az adott munkára, akkor nem tudod drágán eladni a munkaerődet, sőt örülj, ha ennyit hajlandóak fizetni érte.(Ha szerinted keveset fizet a munkáltató, miért nem keresel egy másikat? Ha a másik sem veszi meg többért a munkaerődet, akkor nyilván pont annyit ér a piacon, amennyit most kapsz érte.) Nyújts olyat a munkaadónak, amit csak tőled kap meg a piacon ilyen minőségben és kérj magadért amennyit csak nem szégyellsz. Termelj neki 10 milliós havi hasznot úgy, hogy akárki azt nem tudja megtenni és kérj nyugodtan havi kétmilliót.De ha annyi a hozzáadott értéked, hogy összeszeded a bevásárlóközpontban a kocsikat a parkolóból, amit bárki megcsinál (talán még egy idomított kutya is meg tudná tenni), akkor ne csodálkozz, hogy annyit keresel, amennyit. Ugyanez igaz arra, ha állsz a szalag mellett a gyárban, vagy aktákat gyártasz az irodában.
A munkáltatód nem a szükségeid, hanem a munkád értéke alapján fog fizetni neked. (Szeretném, ha észrevennéd: nem a te, hanem a munkád értékéről van szó.)
Ha többet szeretnél keresni, egész egyszerűen csak növelned kellene a munkaerőd értékét a piacon. Nem a kormánynak meg az egész világnak kell megmenteni téged, elég, ha elkezdesz azon gondolkodni, hogyan tudnál többet érni a piacon. Tedd fel magadnak a kérdést két panaszáradat között, mit tettél az elmúlt három évben, hogy többet érj a munkaerő-piacon? Izzadság és izzadság között különbség van
A fentiekhez hasonló, amikor valaki azon hőbörög, hogy ő milyen keményen dolgozik, más meg milyen kevés munkával mennyit keres.
Még egyszer: semmi köze a izzadságcseppjeidnek számának ahhoz, hogy mennyi értéket állítasz elő a munkaadódnak. A kemény munka bár szép dolog, de önmagában semmi értéke sincs. Az a lényeg, milyen értéket teremtesz a kemény munka során.Ha egy menő focista vagy, akinek a játékára milliók kíváncsiak, így milliárdos hasznot hozol a munkaadójának, akkor egyáltalán nem sok neked évi 17 millió euró, míg hiába izzadsz ugyanannyit a kohó mellett, mint a másik a pályán, a töredékét sem fogja érni a munkád az övének.
Ez ennyire egyszerű.
Becsüld meg a munkaadódat
A buszon hallgattam egy embert, aki nagy hangon éppen azt ecsetelte a mellette ülőnek, hogy ő ugyan nem szokta megköszönni a fizetését a főnöknek, mint a többiek, hiszen megdolgozott érte, neki az jár. Milyen ostobaság már, hogy azért mondanak köszönetet, ami jár nekik. Csodálkoznék, ha ilyen ember vinné valaha is bármire ebben az életben. Van egy szűk réteg, aki azon küzd, hogy vigye valamire és amikor már több munkája van, mint amit elbír, munkát biztosít másoknak is. Apénzét kockáztatva és az emberekkel bajlódva ad másnak munkát. Ezt a szűk réteget hívjuk vállalkozóknak.
Aztán van a tömeg, amelyik elvárja, hogy eltartsák, hogy adjanak nekik megélhetést és kényelmes életet. Az életét csak úgy tudja elképzelni,hogy valaki támogatja őt a megélhetésben, ezért hajlandó neki dolgozni cserébe.
Bármilyen furcsa is, az, hogy egyáltalán meg tudsz élni, az a maroknyi vállalkozó miatt van, aki hajlandó neked munkát adni. Ha ők nem lennének, otthon ülnél és néznéd a falat. Ezért igenis legyél hálás, hogy van aki munkát ad neked és becsüld meg az ilyeneket. Ha nem tetszik a stílusa, vagy kevésnek tartod a fizetésed, nézzél másik munkaadót, de amíg az ő kenyerét eszed, becsüld meg azt, amit kapsz tőle. Neki nem azért van, mert neked nincs Az emberek úgy gondolkodnak a pénzről, mint a levegőről. Neki azért nem jutott, mert más elszívta előle. Ezért nagyon könnyű az embereket meghülyíteni és ellenségképet adni nekik a problémáik megoldása helyett:
“Azért vagy szegény, mert a zsidók/nagytőkések/imperialisták/multik/szemét vállalkozók elszívják előled a pénzt és ezért nem jut neked.” Nem tudom, észrevetted-e, a pénz pont fordítva működik: minél több van másnak, annál több jut neked is. A pénzes elkölt belőle például taxira, a taxisnak lesz pénze fodrászra, a fodrász kihívja a szobafestőt, a
szobafestő meg vásárol abból, amit te gyártasz a főnöködnél, akinek így több pénze lesz neked is fizetést adni. Vagy a pénzes beruház a vagyonából, amihez kell új munkáskéz, amit a meglévő kínálatból kell felvennie. Ha több munkaadónak kell munkás adott kínálat mellett, akkor logikusan felmegy a munkás ára a piacon.
Tehát ha van eszed, akkor ne gyűlöld a gazdagokat, hanem könyörögj, hogy minél több legyen körülötted, mert akkor a te életszínvonalad is emelkedni fog. Vésd fel valahová: neked nem azért nincs, mert másnak van.
Minél több van másnak, annál több lesz neked is. Úgyhogy ne irigykedj rá, hanem drukkolj, hogy minél több legyen neki.Segítsen már valaki A legtöbb szegény ember elvárja, hogy valaki megsegítse őt. Ez sajnos Magyarországon még az átlagnál is sokkal erősebb, a legtöbb embernek a mai napig nem sikerült kigyógyulni a rég halott szocialista rendszer hazugságaiból. Szerintük az egy alap, hogy akinek van, annak kötelessége adni neki is, akinek nincs. Milyen dolog az, hogy valakinek két autója és három háza van, amikor neki egy sincs, sőt még kajára is alig futja?! (Nézd meg a kolduló alkoholistát a piros lámpánál: szentül megvan arról győződve, hogy rajta segítenie kell a társadalomnak. Csak azt nem értem, miért.) Ennek rosszabb formája, amikor ellopja a másét, mondván, hogy neki van, nekem meg nincs, ergo ez nekem jár, őt meg nem éri kár, majd lesz neki megint másik.
Van egy rossz hírem: senkinek nem kötelessége rajtad segíteni, egy embert kivéve. Ez pedig te magad vagy. Ne azt várd, hogy valaki vagy az állam hónapról-hónapra megsegítsen, hanem vedd észre, hogy egyedül te tehetsz arról az állapotról, amiben vagy. Lehet, hogy egy borsodi zsákfaluba születtél, szegény családba, de ez nem lehet kifogás
arra, hogy ne tegyél meg mindent, hogy legyen belőled valaki. Az élet pont annyi, amennyit te hozol ki belőle. Nem én és nem a szomszédod tehet arról, ha nem vitted semmire az életben és nem másnak kell téged kompenzálni, ha nem tetted meg, amiket meg kellett volna tenned. Ha csak nyolc általánost, vagy szakmunkásképzőt végeztél, mert nem volt
kedved tanulni, ne másra mutogass, hogy milyen szemétség, hogy a mérnök annyit keres. Inkább kezdj el tanulni, még negyven évesen sem késő, több munkás év van mindig előtted, mint amennyit már letudtál.
Afrikai értelmiségiek kérik a nyugati kormányokat, hogy állítsák le a segélyezést, mert generációk óta lefagyott az élet az országukban. Minden ember csak arra vár 30-40 éve, hogy jöjjön az újabb segély, senki nem hajlandó semmit tenni azért, hogy élhetőbb legyen az ország. Ha nem lenne segély, kénytelenek lennének megoldásokat találni és végre felvirágozhatna az ország, fejlődés és nem évtizedes vegetálás lenne az eredmény. (Ugyanez nálunk is megfigyelhető ebben az országban, a segélyek csak felerősítik az emberek passzivitását és berendezkednek egy terméketlen, üres életbe.)
Ugyanezen okból sok segélyszervezet nem hajlandó olyan segítséget adni, amelyik csak konzerválja a jelenlegi állapotokat, hanem kizárólag oktatást, vagy hasonlót hajlandó finanszírozni, esetleg csak vetőmagot ad és technológiát a termeléshez.Egy szó, mint száz, ne azt várd, hogy valaki támogasson és eltartson, hanem keresd a lehetőséget, hogy te magad előrébb juss és azt kutasd, hol tudnál segíteni másoknak.

Csernok Miklós
www.kiszamolo.hu

Oszd meg másokkal is